Ambulanta za praćenje prijevremeno rođene djece u KBC Rijeka

Datum:

U riječkoj bolnici u postupku su osnivanja posebne Ambulante za praćenje prijevremeno rođene novorođenčadi. Cilj je osigurati dugoročan kontinuitet skrbi za svako prijevremeno rođeno dijete. Najavila je prof.dr. Iva Bilić Čače, predstojnica tamošnje Klinike za pedijatriju, povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece.

Zajednički cilj pedijatara neonatologa i roditelja je pomoći nezrelom novorođenčetu prevladati izazove prijevremenog dolaska na svijet i osigurati maksimalnu kvalitetu života“ – poručila je predstojnica.

Ravnatelj riječkog KBC-a, prof.dr.sc. Alen Ružić, poručio je kako će nastaviti izlaziti ususret roditeljima i djeci obogaćivanjem medicinskih usluga i nakon očekivanog preseljenja u Novu bolnicu za ženu i dijete na Sušaku.

Smrtnost prijevremeno rođene novorođenčadi u svijetu je još uvijek visoka. Prema literaturi, stopa preživljavanja prijevremeno rođenog novorođenčeta u dobi od 24 tjedna je između 60 i 70 posto. Rođenog u 28. tjednu trudnoće je između 80 i 90 posto. Dok prijevremeno rođeno novorođenče rođeno u 32. tjednu trudnoće ima šanse za preživljavanje od 95 posto. Stopa preživljavanja prijevremeno rođene novorođenčadi u KBC-u Rijeka je visoka, s ukupnim ranim neonatalnim mortalitetom za 2021. godinu od 0,8 promila, naveli su iz te bolnice.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...