fbpx
Živi zdravoViše od 7000 karcinoma dojke otkriveno kroz Nacionalni program, odazovite se na mamografiju

Više od 7000 karcinoma dojke otkriveno kroz Nacionalni program, odazovite se na mamografiju

Dom zdravlja Osječko – baranjske županije predstavio je novi digitalni mamograf nabavljen za potrebe Odjela radiološke dijagnostike u Đakovu, koji je nabavljen još u srpnju ove godine, ali da bi se uređaj pustio u funkciju bilo je neophodno obaviti i dodatne građevinske, vodoinstalaterske i elektroinstalaterske radove u zgradi Doma zdravlja. Ukupna vrijednost digitalnog mamografa je 1,5 milijuna kuna, a Dom zdravlja Osječko-baranjske županija nabavio ga je decentraliziranim sredstvima. Inače na mamografu u Đakovu mjesečno se obavi 300 do 400 mamografija i to najviše iz Nacionalnog programa prevencije.

Naime, 7. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je u ožujku ove godine i trajat će do 2023. godine. U okviru tog programa svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju se sve žene u Hrvatskoj u dobi 50-69 godina, a sve s ciljem kako bi se smanjila smrtnost od raka dojke, otkrio rak u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšala kvaliteta života bolesnica s rakom dojke.

Kod žena ciljane skupine, a koje su se odazvale u Nacionalni program, većina slučajeva raka dojke, njih 51-60 posto, dijagnosticirano je u lokaliziranom stadiju, kod 22-28 posto žena bolest je bila regionalno proširena u trenutku dijagnoze, do dva posto dijagnosticirano je s udaljenim metastazama i do 19 posto stadij prilikom dijagnoze nije prijavljen.

Važnost redovitog pregleda

Svake godine u okviru Programa u Hrvatskoj se učini oko 150.000 mamografskih pregleda, odaziv je oko 60 posto, a otkriveno je ukupno u okviru programa probira više od 7000 novih karcinoma dojke. Projekt ima za cilj osvijestiti javnost o važnosti redovitog pregleda koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki jer pri postavljanju dijagnoze u ranom stadiju  i uz pravilno liječenje više od 90 posto bolesnica s rakom dojke  može se izliječiti.

-Ovaj program namijenjen je osobama koje nemaju znakova (simptoma) bolesti. Ukoliko sugrađanke imaju bilo kakvo pitanje o ovom programu, a navedenih su godišta, mogu nazvati besplatni broj telefona Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 0800 200 158 (ponedjeljak-petak; 07 – 15 sati) i dobiti sve potrebne informacije. Pozivamo žene da se odazovu na besplatnu mamografiju, a sve žene koje su već obavile mamografiju prije no što smo ih pozvali, neka nam jave taj podatak, kako bi provođenje programa bilo što uspješnije, poručuje Nikola Kraljik, koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Osječko-baranjsku županiju.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike