Umjesto tableta ili kapsula lijekovi u obliku oleogelova

Datum:

Kako bi olakšali davanje lijekova, istraživači s Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT) i Brigham and Women’s Hospital stvorili su gel za isporuku lijekova koji je mnogo lakše progutati. Studija je objavljena u Science Advances.
Gelovi, napravljeni od biljnih ulja kao što je sezamovo, mogu se pripremiti s različitim teksturama, od zgusnutog napitka do tvari nalik jogurtu. Gelovi su stabilni bez hlađenja, što bi moglo olakšati da dođu i do djece u zemljama u razvoju, ali bi bili korisni za djecu bilo gdje, kažu istraživači. Mogli bi pomoći i odraslim osobama koje imaju poteškoća s gutanjem tableta.

Od postojećih načina nijedan nije savršeno rješenje. Rješenje problema ekspertni je tim pokušao razvojem novog sustava koji bi bio jeftin, stabilan na ekstremnim temperaturama i kompatibilan s mnogim različitim lijekovima. Za lijekove netopive u vodi usredotočili su se na gelove na bazi ulja.

Sezamovo i laneno ulje s pčelinjim voskom

Istraživali su nekoliko vrsta biljnih ulja i kombinirali s jestivim agensima za želiranje kao što su pčelinji vosak i vosak od rižinih mekinja. Otkrili su da mogu postići različite teksture ovisno o koncentraciji i vrsti ulja i sredstva za želiranje. Neki gelovi imaju teksturu sličnu onoj u gustom napitku, poput proteinskog shakea, dok su drugi više poput jogurta ili pudinga.
Odlučili su testirati gelove s tri lijeka netopiva u vodi: prazikvantel koji se koristi za liječenje parazitskih infekcija; lumefantrin za liječenje malarije i azitromicin za liječenje bakterijskih infekcija.
Za svaki od tih lijekova, otkrili su da su se oleogelovi mogli isporučiti u dozama jednakih ili većih od količina koje se mogu apsorbirati iz tableta.
Kako bi omogućili korištenje ovih formulacija u područjima koja možda nemaju dostupno hlađenje, istraživači su ih dizajnirali tako da mogu biti stabilne na 40 stupnjeva Celzijusa nekoliko tjedana, pa čak i do 60 C za jedan tjedan. Tako visoke temperature su neuobičajene, ali se mogu postići kada se lijek prevozi kamionima bez rashladnog uređaja.

Kliničko ispitivanje

Istraživači su dobili odobrenje FDA za vođenje kliničkog ispitivanja faze I za uljni gel formulacije azitromicina, za koje se nadaju da će se početi provoditi u Brigham and Women’s Hospital Centru za klinička istraživanja sljedećih mjeseci.
Za pohranu i isporuku lijekova istraživači su dizajnirali dozator sličan pakiranju jogurta s odjeljcima koji se mogu koristiti za odvajanje doza. To bi moglo olakšati isporuku prave doze za svako dijete, ovisno o njegovoj težini.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...