Cornelis objašnjava da su istraživanja pokazala kako umjerene količine crne kave smanjuju rizik od mnogih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, bolesti srca, dijabetes tipa dva i nekoliko vrsta raka.
No, dobrobiti koje nam kava donosi neusporedivo su veće ako pijemo crnu kavu, bez mlijeka, šećera, raznih okusa ili bilo kakvih dodataka.
Sve je sve više dokaza o blagotvornim učincima konzumacije kave na zdravlje. Ali preporučljivo je uvijek konzumirati čistu crnu kavu, bez dodataka.
Kava je sama po sebi prirodno bez kalorija, dok suplementi mogu sakriti stotine kalorija i nisu dobri za zdravlje, ističe Cornelis.
Tijekom istraživanja Cornelis i njezin tim otkrili su da jedna genska varijanta pridonosi tome da neki ljudi vole popiti više šalica kave dnevno, dok drugi ne.
Kod ljudi koji imaju ovaj gen, kava prolazi kroz metabolizam puno brže, a samim tim i stimulativni učinci brže nestaju, pa moraju piti više kave, kaže ona.
U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature Scientific Reports Cornelis je analizirala različite vrste ljubitelja kave, posebno razdvajajući one koji više vole crnu i one koji je više vole piti s mlijekom, šećerom i/ili drugim dodacima.
Utvrdili smo da ljubitelji kave koji imaju spomenutu gensku varijantu koja utječe na brži prolazak kave kroz metabolizam, preferiraju gorku, crnu kavu. Pronašli smo istu gensku varijantu kod onih koji više vole čisti, a ne zaslađeni čaj i gorku, tamnu čokoladu umjesto mlijeka, dodala je.
Cornelis i njezin tim vjeruju da te preferencije nemaju nikakve veze s okusom čiste crne kave ili čaja. Umjesto toga, objašnjava ona, ljudi sa spomenutim genom preferiraju crnu kavu i čaj jer gorak okus povezuju s povećanjem mentalne budnosti koju žele postići konzumiranjem kofeina.
Ti ljudi zapravo izjednačavaju prirodnu gorčinu kofeina s psihostimulativnim učinkom, kaže Cornelis, dodajući da isto vrijedi i za sklonost ka tamnoj umjesto mliječne čokolade.
Tamna čokolada sadrži nešto kofeina, ali veliki dio je teobromin, poznati stimulans živčanog sustava. Istraživanja su pokazala da konzumacija malih količina tamne čokolade dnevno može pridonijeti zdravlju srca i smanjiti rizik od dijabetesa, zahvaljujući činjenici da kakao sadrži antioksidanse koji su dobri za krvotok.











