fbpx
AktualnoKofein pojačava jasnoću i oštrinu vida u dinamičnim uvjetima

Kofein pojačava jasnoću i oštrinu vida u dinamičnim uvjetima

U prvoj studiji te vrste koja je istraživala učinke kofeina na dinamičke vizualne vještine, istraživači su zaključili da kofein povećava budnost i točnost detekcije za pokretne mete. Kofein je također poboljšao vrijeme reakcije sudionika.

Mnogo toga što se događa u našem okruženju se, kao i mi, kreće – poput prelaska prometnog raskrižja kao pješak ili pronalaženja nečega na polici dok hodate kroz prolaze u trgovini, kaže dr. Kristine Dalton sa navedenog Sveučilišta. Testiranje oštrine vida u dinamičnim uvjetima može pružiti više informacija o našoj funkcionalnoj izvedbi u ovim scenarijima nego samo tradicionalna statička mjerenja vidne oštrine.

Oštrina vida, također, poznata kao jasnoća vida, odnosi se na sposobnost osobe da otkrije i prepozna male detalje i može se mjeriti u statičkim (stacionarnim) ili dinamičnim (pokretnim) uvjetima. Dok i statička i dinamička vidna oštrina pružaju važne informacije o tome kako komuniciramo sa svijetom oko nas, vještine dinamične vidne oštrine posebno su važne u brojnim svakodnevnim aktivnostima u kojima se mi ili objekti oko nas kreću.

Istraživači su otkrili da su sudionici koji su uzimali kofeinske kapsule pokazali znatno veću točnost i preciznost te brzinu pri identificiranju manjih pokretnih podražaja, zaključivši da kofein pozitivno utječe na obradu podražaja sudionika i donošenje odluka. Brzina pokreta očiju i kontrastna osjetljivost, koji su uključeni u dinamičku izvedbu vidne oštrine, također su bili osjetljivi na unos kofeina.

Nalazi pokazuju da konzumacija kofeina zapravo može biti od pomoći za vizualnu funkciju osobe povećavajući budnost i osjećaj budnosti, kažu stručnjaci. To se posebno odnosi na one kritične, svakodnevne zadatke, poput vožnje, vožnje bicikla ili bavljenja sportom, koji zahtijevaju od nas da pri donošenju odluka vodimo računa o detaljnim informacijama o pokretnim objektima.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike