Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Datum:

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina i estrogena. Mogu se naći i oblici koji sadrže samo progestinsku komponentu. Koriste se u svrhu kontracepcije no i za druga stanja. Poput kontrole neregularne menstruacije, fibroida, menstrualnih bolova, endometrioze ili hormonalnih akni. U najvećem broju slučajeva dolaze kao ciklusne formulacije u kojima se tablete uzimaju tijekom 21 do 24 dana. Nakon toga se uzimaju tablete koje ne sadrže hormone tijekom 7 ili 4 dana. Bez obzira koji je od ovih dvaju pakiranja, lijekovi se uzimaju svaka 24 sata u isto vrijeme kako bi učinkovitost bila najbolja.

Način djelovanja

Progesteron i estrogen (koji pripadaju skupini progestina i estrogena) prirodni su hormoni koji se nalaze u organizmu koji kontroliraju ženski mjesečni spolni ciklus. Estrogeni su odgovorni za sekundarna ženska spolna obilježja dok progestini sudjeluju u pripremi maternice za oplodnju. Lijekovi koji sadrže kombinaciju estrogena i progestina djeluju tako da inhibiraju kaskadu izlučivanja hormona što rezultira odgađanjem ovulacije. Korištenjem ovog oblika kontracepcije pri savršenom uzimanju (redovitim uzimanjem tableta bez zaboravljanja) rezultira rizikom za trudnoću za manje od jednu na 100 osoba.

Moguće nuspojave

Iako su vrlo raširena i poznata skupina lijekova, oni također sa sobom nose određene rizike. Nuspojava koja se najčešće može javiti je probojno krvarenje. Druge nuspojave su mučnina, glavobolje, povećanje tjelesne mase, abdominalni bolovi, smanjeni libido… Ukoliko se nuspojave jave te utječu na kvalitetu života pacijentice, uz konzultaciju s liječnikom, može se ordinirati zamjena za drugi lijek iz iste skupine. Ozbiljnije nuspojave koje se mogu javiti uključuju cerebrovaskularne bolesti, depresiju te duboku vensku trombozu (DVT) čija je incidencija viša tijekom prve godine uzimanja. Stoga je uzimanje kombiniranih hormonskih lijekova kontraindicirano u žena koje puše te koje imaju u anamnezi DVT, srčani udar, određene srčane bolesti.

Prije započinjanja s ovim tipom terapije potrebno je upoznati se s načinom uzimanja i mogućim nuspojavama. I na koji način pravilno prijaviti pojedinu nuspojavu pogotovo ako postoji sumnja na ozbiljniju. Nakon započinjanja potrebno je obavljati redovite pretrage kod liječnika.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Već izoliran inače “zimski” RSV virus među djecom

S početkom škole i povratkom u vrtiće započela je...

Bez rasizma u društvenim standardima ljepote

Svatko može biti lijep, tvrdnja je s kojom se...

Američki popularan kozmetički brend ide pod kapu L’Oréal

L’Oréal je potpisao ugovor o spajanju brenda za njegu...

Dva nova koronavirusa otkrivena kod šišmiša u Rusiji

Dva nova koronavirusa detektirana ponovno kod šišmiša. Različiti od...