fbpx
AktualnoU riječkom KBC-u idu prema punoj procijepljenosti djelatnika

U riječkom KBC-u idu prema punoj procijepljenosti djelatnika

Treba li se cijepiti, treba li cijepljenje biti obavezno, zašto i relativno visok postotak medicinskog osoblja u nekim ustanovama nije cijepljen i mnoga druga. Pitanje se može i okrenuti; može li liječnik tužiti one koji odbijaju cijepljenje, a zaraze ne samo njega nego i lanac medicinara s kojima je bio u kontaktu, a pogotovo svoju obitelj. Nekako se podrazumijeva da to medicinarima ide u profesionalni rizik kojeg moraju prihvatiti pa ipak ustavno pravo na zdravlje moglo bi onda uroditi tužbama zaraženih spram onih koji su ih zarazili. No, dok ih praksa ne riješi ostaje otvoreno pitanje kako bi ustanove na moguće tužbe bile pripremljene, jesu li imali takvih najava i kako bi se s tim nosile.

KBC Rijeka, kako nam kažu u ravnateljstvu, trenutno spada u sam vrh institucija po broju procijepljenih djelatnika, o čemu u prilog govore najsvježiji podaci da postotak ukupno cijepljenog medicinskog i nemedicinskog osoblja iznosi više od 82 posto. Prema podacima iz srpnja, primjerice, cijepljenih je liječnika 92 posto, medicinskih sestara oko 70 posto, transportnih radnika 87 posto, itd. Tome treba pridodati i broj djelatnika koji su zbog preboljelog Covida naknadno cijepljeni izvan KBC-a Rijeka, dakle u NZZJZ-u a prema preporuci epidemiologa ili svojih liječnika.

U ravnateljstvu ustanove napominju kako njihovi djelatnici i dalje u radu koriste svu potrebnu dodatnu zaštitnu opremu (vizire, maske, rukavice, pregače, dezinficijense), odnosno, da se u ustanovi provode mjere visoke zaštite zdravlja od širenja zaraze. Unatoč visokoj procijepljenosti djelatnika KBC-a Rijeka i dalje kontinuirano provodi aktivnosti koje ciljaju na ishodovanje pristanka maksimalno širokog kruga onih koji će se odlučiti za cijepljenje.

U tom cilju, kažu u ravnateljstvu, upravo provode anketu među kontrolnom skupinom djelatnika kako bismo upoznali okolnosti ili informacije što kod pojedinaca presuđuju pri donošenju odluke. U skladu s rezultatima, kreirat će se daljnji koraci u raznim edukativnim oblicima kako bi se objektiviziralo znanje o benefitima cijepljenja ljudi u zajednici, osobito među kontrolnom skupinom koja nije cijepljena te postigla puna procijepljenost djelatnika.

Što se tiče zauzimanja stavova u pravnom smislu, ukoliko dođe do pritužbi – činjenice su vrlo jasne, poznate su obveze djelatnika koje proizlaze iz zakona o radu i zaštite na radu kao i obveze poslodavca koji je dužan omogućiti cijepljenje svojim radnicima, a prisile nema. U KBC-u Rijeka velika većina djelatnika cijepljena je te su, ističu, vrlo blizu dostizanja pune procijepljenosti, a kontinuirano kreiraju mjere i poduzimaju ciljane edukativne akcije kako bi se anulirao broj necijepljenih u ustanovi.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike