Kroz pet godina pola stanovnika RH ostat će bez obiteljskog liječnika

Datum:

Obiteljski liječnici nisu zadovoljni načinom na koji se priprema najavljena reforma zdravstva, poručila je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić u povodu 13. kongresa KoHOM-a koji se od 19. do 22. lipnja održava u Šibeniku.
Ban Toskić kaže da je radna skupina za izradu novog zakona održala samo četiri online sastanka prije dva mjeseca, te da se pripreme odvijaju bez znanja i sudjelovanja obiteljskih liječnika.
Obiteljski liječnici o reformi slušaju samo iz medija, uopće ne znaju što im se sprema, a njihovi se prijedlozi ne uvažavaju, ističe Ban Toskić.Aktualnu situaciju u obiteljskoj medicini ocijenila je katastrofalnom jer je od 2200 ordinacija – njih više od stotinu prazno. Također, dodala je, više od 700 obiteljskih liječnika stariji su od 60 godina, a 190 ih ima više od 65 godina.

Naše projekcije su da će u idućih pet godina pola stanovnika Hrvatske ostati bez obiteljskog liječnika, liječnika prvog kontakta. U ovom trenutku ne vidimo da se išta događa što bi nam ulijevalo optimizam, upozorila je predsjednica KoHOM-a.

Za komunikaciju s ministrom kazala je kako se odvija uglavnom putem medija. Naglasila je kako su službenim putem uputili mnoge dopise i prijedloge, ali odgovor nisu dobili. Također, istaknula je, njihove primjedbe u e-savjetovanju nisu uvažene. Poručila je kako su otvoreni za suradnju, ali i da to ovisi isključivo o institucijama.
Trinaesti kongres KoHOM-a održava se pod nazivom “Obiteljski doktori – Eksperti potpuno drugačiji od drugih”, a teme su komunikacija u obiteljskoj medicini, sigurnost pacijenta, AlgoRItmi, žensko zdravlje, sestrinstvo…
U sklopu kongresa održavaju se brojne radionice: Uvođenje inzulinske terapije, Dijagnostika i liječenje vrtoglavica, Interpretacija i značaj EKG-a u obiteljskoj medicini, Prehrana u dječjoj dobi itd.

 

Nataša Ban Toskić, foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...