U danu oko 900 puta progutamo hranu, piće, slinu. Zamislimo da gutanje boli – to je disfagija

Datum:

Disfagija je stanje u kojem gutanje izaziva bol ili je potpuno onemogućeno te se najčešće javlja kod neuroloških i onkoloških pacijenata, no većina građana ipak nije upoznata s pojmom i značenjem same disfagije. Uzroci disfagije mogu biti moždani udar, demencija, multipla skleroza, ali i starenje pri čemu se gubi koordinacija tijekom akta gutanja. Posljedica disfagije je pothranjenost kao i otežan ili onemogućen oporavak od primarne bolesti. Zato što se disfagija često javlja kod ranije navedenih stanja, iznimno je bitno osvijestiti javnost te informirati građane da postoji mogućnost liječenja disfagije kojim se omogućava normalan i funkcionalan život.

Tijekom jednog dana 900 puta progutamo hranu, piće ili vlastitu slinu pa je teško zamisliti život u kojem je ta radnja izrazito bolna i često nemoguća. Rana dijagnostika može uveliko olakšati život osobama koje pate od tog poremećaja, no često se sama dijagnoza ne prepoznaje u ranom stadiju te je upravo iz tog razloga pokrenuta navedena kampanja osvješćivanja kako bi građani mogli na vrijeme prepoznati prve simptome.

Dijagnozu postavlja tim stručnjaka poput neurologa, logopeda ili nutricionista, a kod hospitaliziranih pacijenata ovu bolest mogu prvi uočiti medicinske sestre, odnosno tehničari ili liječnika opće prakse, no cilj je da i članovi zajednice osobe koja pati od disfagije mogu prepoznati simptome.

Osim rane dijagnostike disfagije važno je čim prije primijeniti prehranu s namirnicama modificirane konzistencije, primjenom ugušćivača u redovnoj prehrani i tekućini ili uz dostupne komercijalne pripravke koji sadrže sve potrebne nutrijente važne za oporavak pacijenta.

Sve dodatne informacije o disfagiji dostupne su na web stranici www.disfagija.hr čiji sadržaj je nastao u suradnji s liječnicima i stručnjacima usko vezanim uz disfagiju. Osim potrebnih informacija o samom poremećaju, na stranici se nalaze brojni savjeti te recepti kako bi se osobama s disfagijom pomoglo poboljšati kvalitetu života.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...