Transplantacija kose u Turskoj postala biznis vrijedan milijardu dolara

Datum:

Pri čemu treba reći kako polovicu tog iznosa procjene pripisuju jednom jedinom zahvatu – transplantaciji kose.
Slike muškaraca zamotanih glava na istanbulskom aerodromu uobičajene su već godinama. Dolaze tamo po novu kosu iz cijelog svijeta pa tako i iz Hrvatske. Turske klinike nude cjelokupan aranžman koji uključuje i prijevoz i smještaj, a počele su se pojavljivati i „crne klinike”. Uime jeftinije cijene nude se neprovjerene klinike na što svoje pacijente upozoravaju trenutno u Velikoj Britaniji. Kampanju su provodili u to ime i iz Međunarodnog društva za kirurgiju kose kako bi upozorili na crno tržište i sumnjive pakete medicinskih usluga. Jer posljedice nestručnog zahvata mogu biti ozbiljne.
Konzultacije prije kupovine samog aranžmana obavljaju se online, ali upozoravaju pacijente da dobro provjere stranicu klinike i njihove društvene mreže. Ono što Britance još dodatno muči jest da ne postoji nikakvo praćenje ovih „turskih pacijenata”. Po povratku s transplantacije kose uslijed svih pitanja i mogućih komplikacija završe u britanskom zdravstvenom sustavu što je, kažu, nekontrolirano.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...