Beauty hubTransplantacija kose u Turskoj postala biznis vrijedan milijardu dolara

Transplantacija kose u Turskoj postala biznis vrijedan milijardu dolara

Kozmetička kirurgija postala je turski izvozni proizvod vrijedan, prema procjenama, oko dvije milijarde američkih dolara godišnje. Pri čemu treba reći kako polovicu tog iznosa procjene pripisuju jednom jedinom zahvatu – transplantaciji kose.
Slike muškaraca zamotanih glava na istanbulskom aerodromu uobičajene su već godinama. Dolaze tamo po novu kosu iz cijelog svijeta pa tako i iz Hrvatske. Turske klinike nude cjelokupan aranžman koji uključuje i prijevoz i smještaj, a počele su se pojavljivati i „crne klinike”. Uime jeftinije cijene nude se neprovjerene klinike na što svoje pacijente upozoravaju trenutno u Velikoj Britaniji. Kampanju su provodili u to ime i iz Međunarodnog društva za kirurgiju kose kako bi upozorili na crno tržište i sumnjive pakete medicinskih usluga. Jer posljedice nestručnog zahvata mogu biti ozbiljne.
Konzultacije prije kupovine samog aranžmana obavljaju se online, ali upozoravaju pacijente da dobro provjere stranicu klinike i njihove društvene mreže. Ono što Britance još dodatno muči jest da ne postoji nikakvo praćenje ovih „turskih pacijenata”. Po povratku s transplantacije kose uslijed svih pitanja i mogućih komplikacija završe u britanskom zdravstvenom sustavu što je, kažu, nekontrolirano.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike