Svi oblici diskriminacija povećavaju rizik od razvoja mentalnih problema

Datum:

Susret s diskriminacijom, posebno rasizmom, povezano je s negativnim učincima na opće zdravlje, poput viših razina stresa, loših kognitivnih funkcija, anksioznosti, depresije i upotrebe supstanci, otkrila je studija čije je rezultate objavio CNN.

Oni koji su se često suočavali s diskriminacijom, barem nekoliko puta mjesečno, imali su oko 25 posto veću vjerojatnost da će dobiti dijagnozu mentalnog poremećaja i dvostruko veću vjerojatnost da će razviti ozbiljan psihološki poremećaj od ljudi koji nisu iskusili diskriminaciju ili su njoj bili rjeđe izloženi, prema studiji objavljenoj u časopisu „Pediatrics“.

Suočavanje s bilo kojim stupnjem diskriminacije povezano je s 26 posto većim rizikom od lošeg općeg zdravlja, prema odgovorima sudionika. Često iskustvo diskriminacije nije snažno povezano s opijanjem, ali je u prošloj godini bilo povezano s povećanom upotrebom supstanci kao što su amfetamini, marihuana, sredstva za smirenje, barbiturati ili kokain.
Autori su analizirali desetogodišnje podatke od 1834 sudionika iz SAD-a koji su prijavili pojedinosti o svom mentalnom zdravlju i diskriminaciji u dobi od 18 do 28 godina (2007.-2017.).
U ovoj studiji, diskriminacija se odnosila na “perceptivnu” međuljudsku diskriminaciju, definiranu kao “ponašanje članova jedne skupine koje ima za cilj negativno utjecati na članove druge skupine”, napisali su autori.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...