Depilacija pospješuje gljivične infekcije genitalnog područja, savjeti ginekologinje Galović

Datum:

Najčešći ginekološki problemi tijekom ljeta su gljivične infekcije odnosno kandidijaza ili infekcija Candida albicans. Jedan od podataka koji veliki broj žena ne zna je da ju pospješuju depilacije genitalnog područja. Kako čuvati intimno žensko zdravlje tijekom ljeta razgovarali smo sa specijalisticom ginekologije dr. Mandicom Galović.

– Kandidi posebno pogoduju vrućina, znojenje i bazenska voda koja je klorirana. Kandida je inače normalan stanovnik u rodnici i ne pravi smetnje ako nam nije narušen imunitet ili prirodan Ph u rodnici. Sklonost kandidijazi posebno imaju dijabetičari, trudnice te žene u menopauzi. Znači čim izgubimo estrogene ili nam se poremeti prirodna ravnoteža sluznice u rodnici češća je i sklonost infekcijama. No, kandida se najviše dovodi u vezu s imunitetom. Tako nakon antibiotika netko dobije kandidu, a netko ne. Ovisi o imunitetu. Ipak, ona je puno češća ljeti i to zbog već spomenutih razloga kao što je izloženost kloriranoj vodi i mokrim kupaćim kostimima, ali i rigoroznim depilacijama.

Depilacija otvara folikul

Kada se depilirate otvarate folikul dlake i to pospješuje infekcije. Ti folikuli često budu i ognojeni i imaju sklonost urastanju dlake. Ni britvica nije ništa bolja jer se njome izgrebe cijelo to područje i iziritira koža. Ono što treba napraviti nakon uklanjanja dlaka s tog područja je dezinfekcija Octeniseptom. Time se to područje počisti i dezinficira, objašnjava ginkologinja Galović.

U ginekološkoj ordinaciji Galović kažu i kako si u slučaju infekcije žene mogu same pomoći. Velik broj masti, krema i vaginaleta protiv kandide danas je u bezreceptnoj prodaji.

– To su kreme na bazi mikonazola. Smatra se da kandidijaza nije spolno prenosiva bolest te se liječi simptomatski. Ali ako oba partnera imaju simptome onda se trebaju oboje liječiti. U neke od prvih simptoma kandidijaze kod muškaraca ubrajaju se svrbež, bol ili upala glavića, oticanje prepucija i svrbež ili osjećaj peckanja tijekom mokrenja i spolnoga odnosa. Kod žena se liječi kremama i vaginaletama. No, ako se često ponavlja, svakih nekoliko mjeseci onda se i pije antimikotik. Ukoliko se kandida pojavljuje do jednom godišnje, nije alarmatno. Treba znati i da se češće javlja ako ste na kontracepciji ili koristite dnevne uloške, objašnjava dr. Galović.

Jogurti su narodna medicina

Osječka ginekologinja kaže i kako je liječenje kandide jogurtima ipak dio narodne medicine.
– Laktobacili i mlječna kiselina održavaju Ph rodnice i sprečavaju infekciju. Kako laktobacila ima u jogurtu smatra se da ga je dobro konzumirati kao dio prehrane. Ali eto netko smatra da je možda dobro i mazati se jogurtom. No, to je ipak dio narodne medicine. Probiotici su dobre bakterije i danas se mogu piti i oralno i stavljati u obliku vaginaleta točnije farmaceutskih pripravaka koje je moguće nabaviti u ljekarnama, a kako bi održavali našu floru, kaže dr. Galović.

U ovoj ginekološkoj ordinaciji napominju i kako je iznimno važno znati prepoznati kandidijazu.

– Ono što je osnovno je da ćete kod gljivične infekcije dobiti intenzivan svrab intimnog područja i peckanje te bijeli sirasti iscjedak koji nema apsolutno nikakvog mirisa. Sve ostalo nije kandida.
Veliki je problem što žene danas često ne poznaju svoje tijelo pa za najmanji iscjedak misle da je riječ o nekoj infekciji. Prije menstruacije je kod žena uobičajno da kada se snizi estrogen imamo lagano peckanje, a poslije menstruacije se sve opet normalizira. Također je i normalno da tijekom ovulacije žene imaju lagani sluzavi iscjedak jer se sluznica priprema za omogućavanje oplodnje. To su normalni ciklusi ženskog intimnog zdravlja i stanje rodnice kod zdravih žena nije jednako svih 30 dana u mjesecu, napominje dr. Galović.

I na kraju napominju kako žene trebaju obratiti pozornost tijekom ljetnih mjeseci na prekomjernu uporabu gelova za tuširanje na intimnom području.

– Intimno područje nikako ne bi trebalo prati s gelovima za tuširanje pa čak ni prekomjerno koristiti gelove za intimno pranje jer sve to narušava prirodni ph. To će rezultirati opetovanim upalama mjehura te ginekološkim infekcijama. Priroda se savršeno pobrinula da zdrav organizam sam odradi ono što mu je nophopdno u svakom dijelu ciklusa. Stoga je ono što će vam preporučiti ginekolozi da intimno područje perete isključivo čistom vodom, poručuje dr. Galović.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Već izoliran inače “zimski” RSV virus među djecom

S početkom škole i povratkom u vrtiće započela je...

Bez rasizma u društvenim standardima ljepote

Svatko može biti lijep, tvrdnja je s kojom se...

Američki popularan kozmetički brend ide pod kapu L’Oréal

L’Oréal je potpisao ugovor o spajanju brenda za njegu...

Dva nova koronavirusa otkrivena kod šišmiša u Rusiji

Dva nova koronavirusa detektirana ponovno kod šišmiša. Različiti od...