Sindrom izgaranja, depresija i anksioznost kod zdravstvenih djelatnika povećani u pandemiji
foto: Shutterstock

Zbog sindroma “izgaranja”, anksiznosti i depresije među liječnicima i medicinskim sestrama, izazvanim pojačanim pritiskom na radnim mjestima zbog panedmije koronavirusa u KBC-u Osijek su od  prošle godine uspostavljene telefonske linije za psihološku pomoć pacijentima i djelatnicima. Sada, dvije godine poslije napravljeno je i prvo istraživanje koje analizira psihičko stanje medicinskih djelatnika u pandemiji.

–  Isprva nije bilo puno pregleda i konzultacija, ali od jeseni  2021.  se sve više zdravstvenih djelatnika javljalo  zbog anksioznosti, depresivnosti, iscrpljenosti zbog opsega posla, razdvojenosti od obitelji, financijskih problema i teškoća s usklađivanjem poslovnog i privatnog života. Tako se u prvoj fazi istraživanja krajem veljače prošle godine na psihijatrijski pregled zbog psihičkih poteškoća javilo se samo 0,6 posto ispitanika a sada, u trećoj fazi, ih je 11,3 posto. Broj zdravstvenih djelatnika koji uzimaju lijekove za smirenje je porastao i na nacionalnoj razini i sada ih koristi njih 22,4 posto u odnosu na 4,5 posto u prvoj fazi istraživanja – naglašava doc.dr.sc. Anamarija Petek Erić, specijalistica psihijatrije pri  Zavodu za akutnu i biologijsku psihijatriju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek.
Istraživanje je provedeno među zdravstvenim radnicima u respiracijskim centrima u Osijeku,  Zagrebu i Splitu, a pokazalo je i da su liječnici skloniji izgaranju na poslu, tzv. burnoutu, dok medicinske sestre više pokazuju simptome anksioznosti i depresije. Također medicinske djelatnike uz to što su psihički i fizički na rubu snaga, dodatno  pogađa tzv. infodemija, odnosno količina lažnih i obmanjujućih informacija, te reakcije dijela javnosti kojima se izražava bunt prema medicini i znanosti, pokazalo je ovo istraživanje.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments