HeMED – jedinstven digitalni pristup medicinskim znanjima struci i građanima

Datum:

Što biste učinili da jednim klikom na internetu možete pristupiti recentnim svjetskim medicinskim znanjima, metodama, postignućima? Lijekovima, liječenju bolesti, udžbenicima za medicinare, priručniku za građane i pacijente. Na hrvatskom jeziku i – besplatno. Bazama lijekova HALMED-a i HZZO-a. E pa, moguće je zahvaljujući HeMED-u.
Pristup je omogućen na stranici www.hemed.hr, kao i putem mobilne aplikacije.
Više od 10 tisuća stranica vrhunskih medicinskih znanja iz cijelog svijeta, 300 liječnika prevelo je za kolege, studente, ali i pacijente. Projekt je jedinstven u svijetu, multimodalan, digitaliziran i široko dostupan.

Riječ je o ogromnom doprinosu edukaciji, ne samo liječnika i studenata medicine nego i razumijevanju i olakšanju terapijskog procesa bolesnicima.

Provjerene medicinske informacije struci i građanima

Jednako važno je što HeMED pridonosi zdravstvenoj pismenosti svih građana. A u poplavi nevjerodostojnih unijeti provjerenu informaciju, jedno je od postignuća tog važnog društvenog projekta.
Hrvatska elektronička medicinska edukacija – HeMED je projekt pokrenut prije više od šest godina. U njemu surađuju struka i industrija, primjerom javnog i privatnog partnerstva.
Nositelj projekta je Hrvatska liječnička komora, partner je Inovativna farmaceutska inicijativa, a idejni začetnik je dr. med. Željko Ivančević i tvrtka Placebo.
HeMED je multimodalna internetska platforma na hrvatskom jeziku. Glavni značaj HeMED-a leži u tome što on nije samo mjesto za edukaciju već i platforma međusobno povezanih sadržaja. Njegove glavne funkcionalnosti su, pored pretraživanja sadržaja knjiga po ključnim pojmovima, interaktivno povezivanje različitih knjiga i interaktivno povezivanje svake medicinske knjige i priručnika za pacijente s bazom lijekova HALMED-a i listom lijekova HZZO-a.

Ka boljim ishodima liječenja

Projekt HeMED približava najnovije svjetske medicinske spoznaje, suvremene dijagnostičke metode i principe liječenja te potiče njihovu pravovremenu primjenu u kliničkoj praksi. Studije pokazuju da trajna izobrazba liječnika i zdravstvena pismenost građana vode ka poboljšanju ishoda liječenja.
Na ovaj način partneri u projektu žele osnažiti zdravstvenu prosvijećenost građana, doprinijeti podizanju kvalitete liječenja. To će u konačnici poboljšati zdravstvene ishode i unaprijediti zdravlje hrvatskih građana.

HeMED

Kapitalna medicinska izdanja sada su dostupna liječnicima, studentima, pacijentima i građanstvu.

HeMED je ujedno doprinos digitalizaciji društva, društveno odgovoran projekt. I naš zajednički poklon zajednici, kažu suradnici u projektu.

Jednostavan digitalni pristup

Dr. Željko Ivančević, dr. med., specijalist pulmolog KBC Split, glavni je urednik projekta HeMED.
Cijeli profesionalni vijek, kako ističe, medicinska znanja želi približiti kolegama liječnicima, studentima i pacijentima. S mrežom istomišljenika ušao je u projekt. A rezultat su brojna vrijedna, vrhunska medicinska izdanja i priručnik za pacijente. Suvremena svjetska medicinska znanja i dostignuća sada su liječnicima, studentima, pacijentima dostupna digitalnim putem, besplatno.
HLK s više od 20 000 liječnika, glavni je nositelj projekta HeMED i zajedno s partnerima razvija ga već nekoliko godina. HeMED je, ističe dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK, inovativan, multimodalan, jedinstven suvremeni projekt. On struci i javnosti donosi relevantna stručna izdanja u elektroničkom obliku. Sve je dostupno jednim klikom.

Korist zajednici

Dr. sc. Luetić ističe ponos što mogu podijeliti znanja. Poziva sve kolege, ali i građane, bolesnike i njihove udruge da predlože nova izdanja i priručnike. Da prijedlozima unaprijede projekt iznimno koristan zajednici.
Teško je i nabrojati sva prevedena kapitalna izdanja. No, spomenimo samo da je među njima MSD priručnik, Harrisonovi principi interne medicine, farmakoterapijski i dijagnostički priručnici i brojni drugi.
Na splitskom Medicinskom fakultetu dekan prof. dr. sc. Ante Tonkić punih 20 godina intenzivno surađuje s izdavačkom kućom Placebo na prevođenju kapitalnih medicinskih izdanja. Na Katedri za internu medicinu čiji je pročelnik, uveo je digitalnu nastavnu platformu.

Udžbenici, priručnici, baze lijekova digitalizirani

Jedan od njegovih ključnih kratkoročnih ciljeva je cjelovita digitalna transformacija nastavnog gradiva na svim katedrama Medicinskog fakulteta. Ta će multimodalna digitalna platforma studentima omogućiti usvajanje recentnih znanja zasnovanih na medicinskim dokazima. Ona će značajno unaprijediti nastavni proces na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj.
Studentima značajno olakšava učenje. Udžbenicima mogu pristupiti besplatno jednim klikom na mobitelu ili drugim uređajima s pristupom internetu. Uz medicinske udžbenike na HeMED-u je i baza lijekova. Za svaku bolest moguće je dobiti uvid u opis, simptome, liječenje.
A za svaki lijek preko HALMED-ove baze lijekova mogu se dobiti sve informacije. Pod kojim se tržišnim imenom može naći, srodni lijekovi i ostale informacije. Sve o doziranju lijeka i načinu propisivanja, farmakokinetika, farmakodinamika isl.

Poboljšati liječenje, kvalitetu i trajanje života

Zdenko Čorić, mag. ing. direktor je tvrtke Utilis, koja je imala zadatak automatizaciju procesa u povezivanju svih sadržaja. Platforma omogućuje i dodavanje novih.
Inovativna farmaceutska inicijativa u RH čiji je izvršni direktor Sani Pogorilić, okuplja i predstavlja farmaceutske kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem lijekova.
– Svakodnevno radimo na istraživanju novih terapija koje mogu spriječiti bolesti, liječiti ljude kao i poboljšati kvalitetu i trajanje života. Kako uz lijekove sudjelujemo i u drugim projektima od koristi zdravstvenom stanju zajednice, ponosni smo partneri ovog velikog projekta platforme HeMED. Osigurali smo financiranje i izradu platforme i autorska prava pojedinih sadržaja. HeMED je i platforma za komunikaciju.

Lako i brzo dostupna velikom broju korisnika koji trebaju provjerene zdravstvene informacije, zaključuje Pogorilić.
Kakav značaj HeMED ima ne treba dokazivati. O tome svjedoči dnevni rast posjećenosti platforme gdje se informacije traže i koriste. Kako u procesu provjere znanja, stalne edukacije, tako i od strane bolesnika čijoj zdravstvenoj pismenosti i sigurnosti dnevno pridonosi.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...