fbpx
Živi zdravoŠećer potiče upalu preko posebne grupe T limfocita

Šećer potiče upalu preko posebne grupe T limfocita

Temeljni molekularni mehanizmi koji potiču autoimune bolesti su višeslojni i složeni. Sada su znanstvenici sa Sveučilišta Julius Maximilians u Würzburgu uspjeli dešifrirati nove detalje ovih procesa.
Njihov rad podupire ideju da prekomjerna konzumacija glukoze izravno potiče patogene funkcije određenih stanica imunološkog sustava i da, naprotiv, prehrana sa smanjenim unosom kalorija može imati povoljan učinak na imunološke bolesti.
Na temelju nalaza također su identificirali nove mete za terapijske intervencije: Specifična blokada metaboličkih procesa ovisnih o glukozi u tim imunološkim stanicama može potisnuti pretjerane imunološke reakcije.Studija je objavljena u časopisu Cell Metabolism. Istraživačka grupa na Institutu za sistemsku imunologiju – istraživačka grupa Max Planck pod okriljem Sveučilišta u Würzburgu u istraživanju je surađivala sa stručnjacima iz Amsterdama, Berlina, Freiburga i Leuvena. Poseban fokus usmjeren je na T17 limfocite koji imaju važnu ulogu u regulaciji autoupalnih i upalnih procesa.
Takozvano “metaboličko reprogramiranje” T stanica otvara nove mogućnosti za liječenje autoimunih bolesti bez smanjenja funkcija zaštitnih imunoloških stanica.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike