fbpx
Zdravstvena pismenostStreptokok A infekcije rastu u Europi, dr. Artuković objašnjava simptome

Streptokok A infekcije rastu u Europi, dr. Artuković objašnjava simptome

Najmanje pet europskih zemalja prijavilo je povećanu incidenciju infekcije invazivnim streptokokom A. U Velikoj Britaniji zabilježeni su smrtni slučajevi, mahom u oboljele djece, a o čemu smo pisali ovdje.

No, prema posljednjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, veći broj oboljele djece i to od invazivnog oblika ove bolesti aktualan je u više zemalja Europe. Što je streptokok grupe A, kako ga prepoznati i liječiti, objasnila je dr. Ilonka Artuković, specijalistica pedijatrije.

Izrazito zarazna

– Streptokok grupe A je gram-pozitivna bakterija, a rezervoar i izvor zaraze su isključivo ljudi. Bakterija se nalazi u grlu, rjeđe u nosu, a može biti i na koži. Izrazito je zarazan i brzo se širi osobito u prostorima gdje se nalazi veći broj osoba poput škola i vrtića. Inkubacija je dva do pet dana, a način širenja kašljanjem, kihanjem, govorom ili dijeljenjem pribora za piće i jelo – objašnjava dr. Artuković.

dr. Ilonka Artuković
dr. Ilonka Artuković, foto: privatna arhiva

Kako će objasniti cijenjena pedijatrica streptokokna upala grla i tonzila započinje bolnim grlom, posebice pri gutanju.

– Tonzile su povećane, žarko crvene, a povremeno s gnojnim čepovima. Na nepcu se često pojavljuju sitna točkasta krvarenja. Kada se pojavi i osip po koži, takvu streptokoknu upalu grla zovemo šarlah. Često je povišena temperatura, a mogu biti i uvećani limfni čvorovi na vratu, bol u trbuhu, mučnina i povraćanje. Ako su prisutni kašalj, curenje nosa, promuklost, konjuktivitis tada se vrlo vjerojatno ne radi o streptokoknoj nego virusnoj upali grla, pojašnjava.

Bris grla

Pedijatrica Artuković navodi kako je prema ispitivanjima kod troje od deset djece s upalom grla riječ o streptokoknoj upali. Kod odraslih je to jedan od deset. U najvećem riziku su djeca dobi od pet do 15 godina, ali i roditelji te odrasli koji rade s djecom školske dobi. Ono što će naglasiti jest pravilna dijagnostika streptokokne upale grla kako bi se bolest mogla pravilno liječiti. I tako izbjeći opasne komplikacije.

– U dijagnostici nam pomaže i bris grla. Postoji brzi bris koji nam daje rezultate kroz nekoliko minuta. Te kultura brisa koja daje rezultat tek nakon nekoliko dana. Treba naglasiti i kako se streptokokna upala grla može ponavljati. Bolest može biti udružena s virusnom infekcijom. Posebno treba paziti na djecu koja imaju vodene kozice ili gripu u vrijeme kada i streptokoknu upalu grla, objašnjava dr. Artuković.

Invazivni oblik

Moguće su komplikacije upala uha, sinusa, ali i ozbiljne komplikacije poput reumatske groznice i glomerulonefritisa (bolest bubrega). No i po život opasne komplikacije kao što su sindrom streptokoknog toksičnog šoka i nekrotizirajući fasciitis.

– Upravo se te dvije komplikacije navode kao one koje izaziva soj streptokoka grupe A kojeg nazivamo invazivni (GAS). U ovim slučajevima streptokok A dospije u krvotok ili izazove upalu potkožnog tkiva. Simptomi ovih komplikacija su vrlo visoka temperatura, bol u mišićima ili jednom dijelu tijela, mučnina, povraćanje, krvarenja u koži, umor, slabost, ubrzano disanje i otkucaji srca. U Hrvatskoj do sada nisu zabilježeni slučajevi bolesti koje izazivaju invazivni sojevi streptokoka grupe A. Svakako treba biti oprezan te streptokoknu infekciju pravilno i na vrijeme liječiti. Djeca koja su umrla od infekcije invazivnim sojem streptokoka grupe A u Velikoj Britaniji imaju jedino zajedničko to što streptokokna infekcija nije pravodobno i adekvatno liječena, objašnjava dr. Artuković.

Što se tiče samog liječenja riječ je o liječenju antibiotikom, prvenstveno penicilinom kroz deset dana. Ako do poboljšanja ne dođe nakon 48 sati treba se ponovno javiti liječniku. I ono što se trenutno događa u praksi, navodi ova liječnica, jest kako se čini da ova bakterija počinje pokazivati otpornost na penicilin. Djeca liječenja amoksicilinom deset dana, objašnjava, često se vraćaju u liječničke ordinacije s ponovno aktiviranom bolesti neposredno nakon uzimanja lijeka. Ipak, eventualnu rezistenciju tek trebaju potvrditi ispitivanja.

– Na kraju bih još jedanput naglasila da je samo manji broj upala grla streptokokna upala grla. Simptomi kao što su kašalj, kihanje, curenje nosa s velikom vjerovatnošću govore da se radi o virusnoj upali grla. A strah od komplikacija koje izaziva strepokok grupe A ne smije biti razlog pretjeranom i neopravdanom uzimanju antibiotika – poručuje dr. Artuković.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike