fbpx
VijestiSavjetovalište za ketogene dijete oboljelima od epilepsije

Savjetovalište za ketogene dijete oboljelima od epilepsije

Velik broj istraživanja potvrđuju pozitivne učinke ketogene dijete (s minimalnim unosom ugljikohidrata) na djecu s tvrdokornom epilepsijom.

Naime, nije poznat točan mehanizam djelovanja ketogene dijete na epileptičke napadaje, no poznati su rezultati koji se postižu njezinom provedbom.

U objavljenoj Cochranovoj analizi četiriju randomizirano kontroliranih kliničkih istraživanja utvrđeno je da takva djeca na ketogenoj dijeti imaju tri puta veću šansu postići potpunu kontrolu epileptičkih napadaja te šest puta veću šansu smanjenja učestalosti epileptičkih napadaja u usporedbi s uobičajenom antiepileptičkom terapijom.

Glavna svrha savjetovališta podrška je oboljelima i njihovim obiteljima za vrijeme provedbe ketogene dijete.

Oboljelima i obiteljima kontinuirano je potrebna podrška jer se provedbom ketogene dijete, osim načina prehrane, često mijenja i način života. Uz sve prisutne nedaće, ove promjene se u početku čine obeshrabrujućima, no s vremenom i one postanu dio nove svakodnevice, ističe Vedrana Bibić, mag.kliničkog nutricionizma.

Za oboljele i njihove obitelji na raspolaganju za konzultacije je nutricionist (info@dravet-sindrom-hrvatska.hr), a one obuhvaćaju preevaluaciju (procjenu nutritivnog statusa), pripremu, edukaciju za provedbu ketogene dijete te održavanje i prilagodbe.

Oboljeli i njihove obitelji mogu se obratiti liječnici na info@epilepsija.hr za bilo koje pitanje o uvođenju, provedbi, nadzoru i praćenju provedbe ketogene dijete.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike