fbpx
AktualnoSa 80 posto procijepljenosti ukinula bi se obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima

Sa 80 posto procijepljenosti ukinula bi se obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima

U tjednu od 30. kolovoza do 5. rujna, 16,6 posto zabilježenih slučajeva odnosilo se na djecu, među kojom je najviše oboljelih u dobi od 15 do 18 godina, istaknuo je Beroš. Velika većina hospitaliziranih bolesnika i onih na respiratoru nije bila cijepljena. To je slučaj za 94 posto pacijenata na respiratoru. Isto tako među novodijagnosticiranima necijepljenih je 81,2 posto.

U odnosu na treći val prosječna dob hospitaliziranih niža je za šest godina, a prosjek godina bolesnika na respiratoru pao je sa 69 na 64 godina, rekao je ministar.

Usporedbom kliničke slike trećeg  i četvrtog vala utvrđeno je da se u ovom valu teža klinička slika i zatajenje disanja razvijaju nešto brže no ranije. Stoga je bolesnicima ranije potrebna respiratorna potpora, kaže ministar. Također je najavio da bi s porastom procijepljenosti na 80 posto mogla biti ukinuta i obaveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima. Ministarstvo zdravstva u proteklih tjedan dana započelo je s dodatnim angažmanom patronažnih sestara u procesu cijepljenja i ta mjera, istaknuo je Beroš, već bilježi prve pozitivne učinke. Na području Doma zdravlja Zagreb Zapad, 65 posto kontaktiranih starijih osoba odlučilo se na taj način cijepiti. Ponovno je istaknuo i visoku cijenu liječenja covid-bolesnika koji su zdravstveni sustav do sada stajali više od tri milijarde kuna.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike