VijestiUčenici od petog razreda nadalje te srednjoškolci obvezni su nositi masku u učionici

Učenici od petog razreda nadalje te srednjoškolci obvezni su nositi masku u učionici

Zbog pogoršanja i iznimno loših pandemijskih brojki revidirane su i preporuke za nošenje maski i mjere u školama te vrtićima.

Nošenje maske obveza je za nastavnike, odgajatelje i sve djelatnike škola i vrtića izuzev onih koji su cijepljeni ili su u posljednjih godinu dana preboljeli covid. Oni pak masku ne trebaju samo u svojem razredu ili grupi, u svim ostalim prostorijama moraju.

Učenici nižih razreda osnovnih škola masku moraju nositi kada se „miješaju” s učenicima drugih razreda i u prolasku zajedničkim prostorijama, a u učionici nisu obvezni. Oni od petog razreda nadalje te srednjoškolci i uz fizičku distancu u učionicama cijelo vrijeme moraju nositi masku.

Ovu mjeru HZJZ-a ne mogu, da tako kažemo, poništiti lokalni stožeri odnosno lokalne jedinice kao osnivači vrtićkih ili školskih ustanova.

– Za vrijeme trajanja aktualne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, ne može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku neovisno o razmaku.
Raspored sjedenja u učionicama nužno je organizirati na način da se ostvari što je mogući
veći razmak između učenika – objavili su iz HZJZ-a.

Izuzeće od obveznog nošenja maske učenik ili djelatnik škole može dobiti samo ako to procjeni školski liječnik za učenika odnosno obiteljski liječnik za djelatnika.
Za vrijeme tjelesnog i jela maske nisu obavezne.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike