fbpx
AktualnoIspravno nošenje FFP2 maske smanjuje rizik infekcije na jedan promil

Ispravno nošenje FFP2 maske smanjuje rizik infekcije na jedan promil

Na tom tragu istraživači s Instituta Max Planck u Göttingenu nedavno su objavili rezultate studije koja je pokazala visoku učinkovitost FFP2 maski protiv zaraze koronavirusom. No, važno ju je i nositi na pravi način.

Studija je tako pokazala rizik od jednog promila da se proširi zaraza među ljudima koji stoje na maloj udaljenosti čak i više od 20 minuta. Preduvjet je da se maska ispravno nosi na licu jer je u suprotnom rizik od infekcije u istom scenariju oko četiri posto.
Za optimalnu zaštitu, nosna kopča stoga mora biti oblikovana tako da bočno pritišće nosnice. Kod kirurških maski dovoljno je dobro pristajanje da se rizik od infekcije smanji na maksimalno deset posto.

Istraživači su izračunali rizik od infekcije kombinirajući različite čimbenike kao što su veličina čestica, fizika pri izdisanju, različite vrste maski i rizik od udisanja koronavirusa.

U svakodnevnom životu stvarna vjerojatnost zaraze je sigurno deset do sto puta manja budući da je zrak koji izlazi iz maske na rubovima razrijeđen,  priopćili su s navedenog instituta.
To je u suprotnosti s rezultatima susreta dvoje ljudi koji ne nose masku: ako u ovom slučaju zdrava osoba nekoliko minuta stoji tri metra dalje, u radijusu daha zaražene osobe, postoji vrlo velika vjerojatnost da će biti zaražena, tvrde istraživači.

Ističu i kako ti rezultati još jednom pokazuju da je nošenje maski u epidemiji bila dobra odluka.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike