fbpx
UdrugeRoditelji djece s autizmom: Osigurajte našoj djeci dostojne uvjete

Roditelji djece s autizmom: Osigurajte našoj djeci dostojne uvjete

Autizam živimo 365 dana u godini. Od države i lokalne vlasti očekujemo da našoj djeci osiguraju uvjete dostojne čovjeka. Očekujemo i tražimo ono što im pripada. Zato na današnji dan još jednom šaljemo jasnu poruku – ne zanimaju nas obećanja, očekujemo konkretna rješenja! Tim su riječima članovi Udruge Autizam 365 iz Splita obilježili Svjetski dan autizma 2. travnja.
– Svake godine je sve više djece u spektru autizma. Svake godine se u OŠ Centar za autizam upisuju novi polaznici, a nitko ne odlazi. Kapaciteti pucaju već godinama. Prostor u kojem naša djeca pohađaju školu nije adekvatan, nalazi se u suterenu. Kako ne zadovoljava ni minimalne tehničke uvjete u obrazovanju, osnivač se ne usudi staviti ni nadstrešnicu od pleksiglasa iznad ulaza kako školu ne bi zatvorila inspekcija – kaže Marina Vitali-Grbeša, iz ove udruge.

Pravo na obrazovanje

Roditelji i uprava škole niz godina upozoravaju na ovaj problem. U nedostatku prostora uprava pregrađuje prostorije, polaznici više nemaju dnevni boravak, zaposlenici nemaju zbornicu. Polaznici jedu za svojim stolovima gdje rade jer nemaju blagovaonicu.
– Kada padne jača kiša prostor prokišnjava, vlaga i plijesan su u pojedinim prostorijama. Iste ne prate pedagoški standard od 20 metara kvadratnih. Neke imaju 15 pa i 12 kvadrata. Skupine su od tri, četiri polaznika, voditelj skupine i asistent. Sve skupa pet, šest osoba u 12 kvadrata. Školski WC nije prilagođen osobama s invaliditetom – nabraja dio teškoća s kojima se svakodnevno susreću djeca i roditelji.
Kako bi se riješio problem nedostatka prostora, a zbog zakonske regulative novoupisnici imaju prednost i pravo na upis, uprava škole je primorana donositi odluke na štetu polaznika koji su već u sustavu. Tako im je svake godine upitan produženi stručni postupak sa šest na četiri sata. U produženom stručnom postupku su terapijski predmeti likovni, glazbeni i kinezioterapija koju bi inače po planu i programu škole trebali imati dva puta tjedno što nemaju.
– Događa li se to i u redovnom sustavu, da se zbog neispunjavanja obveza osnivača i države, polaznicima uskraćuje zajamčeno ljudsko i ustavno pravo na obrazovanje? – pita se Vitali-Grbeša.

Odgovornost svih gradskih vlasti

Roditelji okupljeni u Udrugu Autizam 365 smatraju kako je u pitanju odgovornost Grada jer ako nije odgovoran kao osnivač, tko je? Pritom ističu kako se ne radi samo o odgovornosti sadašnje gradske vlasti nego i svih prijašnjih. Odgovornost je i na ministarstvu obrazovanja koje se, kaže, sustavno oglušuje na pozive roditelja.
– Zaključujemo kako su polaznici OŠ Centar za autizam građani drugog reda. A za osobe koje imaju autizam, senzorne i druge poteškoće boravak u ovolikim grupama, nerijetko bez prozora, užasava – kaže Marina Vitali-Grbeša.
Iz Grada Splita je, kako je poznato, upravo za naš portal ekskluzivno najavljena izgradnja Centra za autizam na novoj lokaciji, na splitskoj Zenti. No dotad, roditeljima i djeci valja živjeti svaki dan. Nek im idući Svjetski dan autizma bude obilježen lijepim vijestima, konkretnim rješenjima, a ne obećanjima.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike