Razvija se eksperimentalno cjepivo protiv reumatoidnog artritisa

Datum:

Nalazi, detaljno objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, predstavljaju veliki napredak u proučavanju reumatoidnog artritisa i autoimunih bolesti općenito.
Jedna od najčešćih autoimunih bolesti, reumatoidni artritis, javlja se kada imunološki sustav tijela napadne i razara zdravo tkivo – ponajviše sluznicu zglobova u rukama, zglobovima, gležnjevima i koljenima. Neke procjene ukazuju na to da reumatoidni artritis pogađa 1 posto svjetske populacije.

Unatoč velikoj rasprostranjenosti, nema lijeka i ne znamo u potpunosti što je uzrok. To vrijedi za gotovo sve autoimune bolesti, zbog čega je njihovo liječenje ili sprečavanje toliko teško, kaže dr. Ritu Chakravarti, docenti na University Toledo College of Medicine and Life Sciences i vodeća autorica rada. Kad bismo uspješno uspjeli unijeti ovo cjepivo u kliniku, bilo bi revolucionarno, kaže znanstvenica.

Otkriće je došlo nakon dugogodišnjeg proučavanja posebnog proteina i njegove uloge u imunološkim patologijama, uključujući aneurizme aort t e interleukin-17- citokin povezan s autoimunim bolestima. Na temelju prethodnog rada, istraživačka skupina bila je usredotočena na protein kao potencijalni okidač za reumatoidni artritis.

Dugoročna korist

Tim je razvio cjepivo na bazi proteina uzgojena u bakterijskoj stanici. Otkrili su da cjepivo potiče snažan i neposredan – ali dugotrajan odgovor urođenog imunološkog sustava tijela, pružajući zaštitu od bolesti. Osim što je spriječilo razvoj artritisa, cjepivo je također značajno poboljšalo kvalitetu kostiju, nalaz koji sugerira da bi nakon imunizacije koristi trebale biti dugoročne.

Trenutačno se reumatoidni artritis liječi prvenstveno kortikosteroidima, imunosupresivnim lijekovima širokog opsega ili novijim, ciljanijim biološkim lijekovima koji ciljaju na određeni upalni proces. Iako ti lijekovi mogu ublažiti bol i usporiti napredovanje bolesti, također mogu učiniti pacijente osjetljivijima na infekcije, a u slučaju bioloških lijekova mogu biti skupi. Znanstvenici smatraju da otkriće ima veliki potencijal jer dugi niz godina nema velikih otkrića u prevenciji i liječenju reumatoidnog artritisa. dugi niz godina. Istraživači traže partnere u farmaceutskoj industriji kako bi podržali studije sigurnosti i toksičnosti u nadi da će uspostaviti pretkliničko ispitivanje.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Psihologinja Žauhar: Slobodne aktivnosti djetetu pomoći odabrati, a ne birati

Slobodne aktivnosti trebale bi biti dio odrastanja. No, kako...

Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u cijeloj EU!

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa...

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...