fbpx
Živi zdravoRazličiti oblici kapi za oči, kako znati koje odabrati?

Različiti oblici kapi za oči, kako znati koje odabrati?

Mnoga stanja koja uključuju nelagodan osjećaj u očima kao što je sindrom suhog oka, alergijski konjunktivitis ili pak ozbiljnije bolesti poput glaukoma te bakterijskih i virusnih oboljenja, često se liječe raznim oblicima kapi za oči. Kako bi mogli pravilno izabrati koji oblik kapi za oči je najprikladniji potrebno je znati koji problem je potrebno riješiti.

Među brojnim oblicima kapi za oči mogu se naći pripravci koji sadrže ili ne sadrže konzervanse. Oni se mogu dodavati u pripravke kako bi se poboljšala stabilnost te spriječio razvoj bakterija. Mogu ih koristiti osobe koje nisu osjetljive na takve spojeve te nemaju ozbiljnijih problema s očima. Kako se kod određenog broja ljudi može razviti iritacija na konzervanse u kapima za oči češće se preporučuju oblici bez konzervansa. Pogotovo kod osoba koje imaju ozbiljnije probleme s očima ili kapaju oči puno puta u danu.

Različito trajanje

Vrlo je važno obratiti pozornost na rok trajanja raznih vrsta kapi za oči. One mogu trajati od nekoliko dana od otvaranja do čak 12 mjeseci. Ovisno o tome koliko često je nužno kapati oči mogu se preporučiti kapi s kraćim ili duljim rokom trajanja. Osim navedenog, u kapima se mogu naći brojni dodaci poput ektoina koji je koristan u smanjenju simptoma alergija, ekstrakta raznih biljaka (poput biljke vidac) koji mogu imati blagi protuupalni učinak, brojnih spojeva koji će pomoći hidrataciji oka ili elektroliti poput kalija.

Neke kapi mogu sadržavati i spojeve koji sužavaju krvne žile u očima kako bi se smanjilo crvenilo. No potreban je oprez kod korištenja takvih kapi jer se mogu maskirati (sakriti) simptomi nekog ozbiljnijeg stanja. Ukoliko osoba ima problema s vrlo suhim očima, rješenje može naći u gušćim kapima za oči ili pak gelovima koji, iako mogu kratkotrajno zamutiti vid, pomažu boljoj hidrataciji površine oka.
Osim u slobodnoj prodaji, brojni oblici kapi za oči postoje i u receptnom režimu koji su namijenjeni liječenju raznih bolesti poput konjunktivitisa ili glaukoma. Takvi oblici mogu se dobiti isključivo na recept liječnika.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike