UdrugePulska Vita nova - i zdravstveni sustav treba pomoć

Pulska Vita nova – i zdravstveni sustav treba pomoć

Suočavanje s malignom bolešću nikad nije lako. Ipak, iskustva drugih, pomoć i podrška osim obitelji i prijatelja, mogu pomoći. Posebno dragocjene mogu biti udruge. Među njima je i Vita nova iz Pule koju je osnovala Elvis Bekarić.

– Osim podrške kod suočavanja s dijagnozom naš je cilj promjena stava prema bolesti i edukacija pri usvajanju zdravih životnih navika. To se odnosi na prehranu prema preporukama SZO, poticanjem na tjelesne aktivnosti. Također, usvajanje tehnika opuštanja u redukciji stresa, učenje tehnika disanja.

Cjelovit pristup

Takav cjelovit pristup za cilj ima poboljšanje kvalitete života, ali i njegovo produljenje. Sve to može biti od značaja za poboljšanje efekta svih medicinskih metoda liječenja kojima je bolesnik podvrgnut, kaže Bekarić.
Udruga ima 10 programa. Kako sama bolest treba multidisciplinarni pristup, holistički je pristup nužan. SZO i Svjetski centar za istraživanje raka podsjeća Bekarić, objavili su kako se više od trećine malignih bolesti može prevenirati zdravim stilovima života. Nažalost, podatak da u Hrvatskoj oboli više od 24 tisuće osoba, a više od 13 tisuća umre, podatak je koji alarmira. I, tvrdi Bekarić, zahtijeva reakciju.

Trećinu malignih bolesti moguće spriječiti

– Ako je moguće utjecati na sprječavanje čak trećine slučajeva maligne bolesti to je od ogromnog značaja. Stoga imamo Savjetovalište koje nudi pomoć u širokom rasponu od uravnotežene prehrane, tjelovježbe, opuštanja. Nastojimo, među ostalim, smanjiti pojavu i posljedice koje često prate malignu bolest. Neki od njih su tjeskoba, nesanica, strahovi, depresija. Dugoročno, uzevši u obzir razvoj novih metoda liječenja u velikoj je mjeri onkološka bolest postala kronična, naglašava Elvis Bekarić.
Tako Savjetovalište ima niz usmjerenja. Škola uravnotežene zdrave prehrane još od 2016. godine. Do danas je održano više od 45 radionica s više od 230 onkoloških bolesnika i članova obitelji.

Briga o mentalnom zdravlju

Program tjelovježbe, relaksacije i redukcije stresa održava se jednom tjedno još od 2017. godine. Zvučna terapija gongovima uvedena je 2018. godine. Od samog osnivanja 2016. godine postoji iskustvena pomoć i podrška, a moguća je svakodnevno, odnosno, prema potrebi korisnika. Uz osobni kontakt dostupna je i telefonom te u obliku kućnog posjeta. Ciklus od tri radionice godišnje poučava metodi mindfulnessa.
Jednom mjesečno provodi se trosatno savjetovanje onkologa. Postoji i grupno savjetovanje o mentalnom zdravlju za onkološke bolesnike. Korisnicima je po potrebi dostupna i psihološka pomoć. Također, edukacijsko rehabilitacijski program. Obuhvaća radionice izrade prirodne kozmetike, zdravih kolača, božićnih ukrasa te izrade keramičkih proizvoda.

Važna i edukacija zdravih

– Okrenuti smo i zdravim osobama. Program se zove Zdrave navike – zdrav život. Cilj je promovirati zdravu i uravnoteženu prehranu. Svake godine u ljetnom terminu skuhamo oko 200 zdravih obroka koje naši sugrađani imaju prilike konzumirati. Program se odvija na tržnici u Puli i prepoznat je u zajednici, navodi Bekarić.
Sve programe podupiru i sufinanciraju jedinice lokalne samouprave. Istarska županija potpomaže radionice prehrane. Uz to gradovi Pula i Vodnjan, općine Barban, Marčana, Medulin, Fažana, Ližnjan, Svetvinčenat. Svako od tih mjesta sufinancira po jednu od aktivnosti ili programa udruge.

Podrška lokalnih zajednica

Jako je puno volonterskog rada. Svi programi posve su besplatni za sve zainteresirane. Uvjet za pomoć nije članstvo.
– Sve što radimo nudimo svima. Posebno onkološki bolesnici iscrpljeni su na mnogo načina nekad i dugogodišnjom bolešću i svaka im je pomoć dragocjena, ističe Bekarić.
Posebno naglašava važnost Nacionalnog strateškog okvira protiv raka. Svojim se aktivnostima udruga u njega uklapa.

Čeka se Nacionalni program

Svi programi potpora su medicinskim mjerama. Katkad u dodatnom tumačenju nalaza ili pitanjima koja imaju u toku svog liječenja. Dostupnost onkologa vrlo je važna.
Bolesnicima je uvijek dostupno i drugo mišljenje, to je također mjera koja se uklapa u Nacionalni strateški okvir.
Njegovu su važnost i potrebu pokazali i organizacijom velikog ovogodišnjeg skupa. Riječ je o nacionalnom simpoziju na temu uloge udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka. Govorilo se i o stabilnosti i održivosti onkoloških udruga u RH.

Ujedinjene udruge snažnije pomažu

– Taj simpozij naša udruga organizirala je u suradnji s Udrugom Sve za nju iz Zagreba te s Udrugom Sveta Agata iz Gline na inicijativu naše poznate humanitarke i liječnice dr. Nele Sršen. Ministarstvo zdravstva svojim je pokroviteljstvom pokazalo kako podupire inicijativu kao i Istarska županija i Grad Pula.
Na simpoziju se sastalo više od 60 sudionika iz 18 udruga iz cijele Hrvatske. Istaknuli smo potrebu povezivanja udruga. Govorili o tome što trebamo da bi naš rad bio učinkovitiji.
Imamo znanja, volje, resurse, motivaciju i to je veliki potencijal, kaže Bekarić.

Poučan talijanski primjer

Podsjeća na primjere koje je iznijela dr. Sršen. U Italiji su udruge dio zdravstvenih ustanova i sustava. Kada ljudi završe medicinsko liječenje za njihove potrebe, podršku i pomoć preuzimaju udruge. Na taj su način udruge u Italiji povukle 11 milijuna eura iz EU fondova. To može biti putokaz udrugama u Hrvatskoj, smatra Bekarić. Pod uvjetom da svi okupe snage i sustavu ponude pomoć.
Svake je godine više oboljelih, preminulih, a zdravstveni sustav također očito treba pomoć.

Svi su dobrodošli

Bekarić navodi i suradnju s ostalim organizacijama civilnoga društva. Primjerice, istarskog Centra za inkluziju. Zajedničke projekt imaju s udrugom sveta Agata iz Gline, a drugi s udrugom Budi dobro iz Samobora.
Uz Elvis Bekarić, predsjednicu, dopredsjednica udruge je prof. Tonka Lazarić, tajnica Eleonora Vitasović. Sjedište je u Puli, Riva 4/3, telefon je 091 1999 090. Potiče sve zainteresirane da se jave. Uključujući i zdrave, jer bolest se može i treba preduhitriti. A bolesni mogu dobiti široku pomoć i potporu.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike