fbpx
Beauty hubProf. Roje o starenju lica i sigurnosti filera

Prof. Roje o starenju lica i sigurnosti filera

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Dr. Roje objašnjava kako se fiziološki proces starenja događa u svim strukturama lica, kože, potkožnog masnog tkiva, mišića i kosti.

Tijekom godina dolazi do resorpcije kosti na način da se povećava orbita (očna duplja) – zato nam budu izraženi podočnjaci sve više i više. Smanjuje se masa jagodične kosti koja je ključna za svježinu lica i koja je tako divno razvijena u žena slavenskog podrijetla, kutevi između nosnih kostiju i gornje čeljusti postaju šiljasti umjesto tupi što dovodi do „spuštanja“ nosnog vrška. Smanjuje se masa kosti u području brade što dovodi do njenog „podizanja“ prema gornjoj usnici. Paralelno s tim smanjuje se količina masnih jastučića u obrazima tako da lice izgleda ispijeno i obješeno – kaže prof. Roje. Ističući kako masnog tkiva ima ondje gdje ne treba (na donjem rubu obraza uz čeljust), a ne u srednjoj trećini lica.

Smanjuje se i mišićna masa, elastičnost i snaga mišića zaduženih za mimiku. Koža postaje suha sa smanjenim udjelom elastina i kolagena te hijaluronske kiseline koja na sebe vezuje vodu. Možda niste znali, ali jedna molekula hijaluronske kiseline veže na sebe 1000 molekula vode. Eto, odakle taj veliki interes za ovu molekulu. Ona je izvor pravilne hidratacije i volumena kojeg smo izgubili. Ali, hijaluronska kiselina se ne nalazi samo u koži. Ima je u gotovo svim strukturama tijela: mišićima, zglobovima, mozgu, srcu, očima, krvnim žilama, spolnim žlijezdama… Stoga se ne koristi samo za ljepotu. Već ima primjenu npr. i u ortopediji kada se aplicira izravno u zglob u kojem nema adekvatnog „podmazivanja“ zglobnih ploha – kaže prof. Roje.

Ova liječnica smatra da starenje sa stilom podrazumijeva zdrave životne navike i stil života koji uključuje uravnoteženu prehranu, boravak na svježem zraku, tjelovježbu, adekvatnu izmjenu rada i odmora, dobar san… Naravno, nemojmo zaboraviti genetiku koja igra jako važnu ulogu- dodaje.

Kad ne pomažu tretmani

Međutim, ponekad usprkos svim našim naporima potrebna nam je i stručna pomoć u cilju usporavanja zuba vremena. Najprije se poseže za kozmetičkim tretmanima i preparatima. A kad nam se čini da to nije dovoljno razmišlja se o upotrebi hijaluronskih filera i/ili botoksa.

No, važno je reći da je nekirurško podmlađivanje filerima i botoksom medicinski postupak koji valja izvoditi u kontroliranim uvjetima u ordinaciji uz sve potrebne higijenske i zdravstvene standarde.

Pravilna primjena hijaluronskih filera i botoksa zahtjeva veliko znanje, pomno planiranje i stručnost kako bi se izbjegle moguće komplikacije i neželjeni rezultati.

– Raspored krvnih žila i živaca i njihova brojnost u području glave i vrata predstavljaju izazov za svakog liječnika. Od studenata medicine dok na prvoj godini fakulteta uče anatomiju. Pa do kirurga glave i vrata koji se bave onkološkom i rekonstrukcijskom kirurgijom. O tome valja voditi računa pri svakoj aplikaciji posebno hijaluronskih filera koji aplicirani izravno u arteriju mogu dovesti do njenog začepljenja i posljedične nekroze, embolije ili još težih udaljenih komplikacija u području središnjeg živčanog sustava i oka zbog međusobne komunikacije krvnih žila.

Jer aplikacija filera nije samo puko punjenje bora. Ona mora biti mnogo više! Mora biti način skulpturiranja lica djelujući na svim ranije opisanim razinama (koža, potkožje i kost). Tako danas govorimo o tzv. „8 point lift pristupu“ koristeći načela MD CODES koji postaje novi jezik u translaciji želja pacijenata u njihove stvarne potrebe i naše mogućnosti – kaže prof. Roje. I dodaje da je prvi zadatak izbrisati negativne aspekte (lice je obješeno, tužno, ljutito i umorno) te se tek nakon toga može raditi na pozitivnim parametrima i pokušati podariti atraktivniji, mlađi, mršaviji i ženstveniji izgled lica.

Mladost i ljepota nametnuti

– Živimo u vremenu u kojem je mladost i ljepota “must have”. Nametnuti kanoni ljepote u svim medijima postavljaju pred nas nove izazove i imperative. Želimo zaustaviti vrijeme, izgledati atraktivno, zanimljivo, svježe. Važno je pri tome imati mjeru i ne pretvoriti proces podmlađivanja u grotesku. Važno je ne izgubiti glavu i biti kritičan prema sebi i mogućim rezultatima kako ne bi završili kao neke slavne osobe koje su nakon pomlađivanja praktički neprepoznatljive.

Vrijeme naravno, ne možemo zaustaviti, ali možemo pokušati barem umanjiti negativne karakteristike procesa starenja lica. Jer ono što smo proživjeli, osjećali i radili kroz život je  ostavilo trag na našim licima koji nam daje taj poseban pečat, prepoznatljivost među stotinama drugih lica i to nikako ne smijemo željeti izgubiti – kaže prof. Roje koja ističe da je sigurnost primjene filera i botoksa vječno pitanje.

Botoks se u kozmetičke svrhe primjenjuje od 2002. Tretirano je, kaže, više od 4.250.000 pacijenata diljem svijeta i do sada nisu zabilježene ozbiljne nuspojave ukoliko se primjenjivao na propisan način i u propisanoj dozi. Dakle, moglo bi se reći da je to vrlo siguran pripravak.

-Komplikacije su rijetke i prolazne npr. nakon injektiranja: napetost u čelu i glavobolja. Kontraindikacije su: neuromuskularne bolesti (mijastenija, multipla skleroza), teške migrene, alergija na botoks te akutne infekcije i naravno trudnoća i dojenje. Hijaluronski fileri koji se danas koriste su razgradivi našim vlastitim enzimom hijaluronidazom i ne ostaju trajno u organizmu. Ponekad se na mjestu aplikacije mogu pojaviti hematomi, otekline, svrbež koji prođu za nekoliko dana- završava prof. Željka Roje.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike