Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Datum:

Dr. Roje objašnjava kako se fiziološki proces starenja događa u svim strukturama lica, kože, potkožnog masnog tkiva, mišića i kosti.

Tijekom godina dolazi do resorpcije kosti i to na način da se povećava orbita (očna duplja) – zato nam budu izraženi podočnjaci sve više i više, smanjuje se masa jagodične kosti koja je ključna za svježinu lica i koja je tako divno razvijena u žena slavenskog podrijetla, kutevi između nosnih kostiju i gornje čeljusti postaju šiljasti umjesto tupi što dovodi do „spuštanja“ nosnog vrška, smanjuje se masa kosti u području brade što dovodi do njenog „podizanja“ prema gornjoj usnici. Paralelno s tim smanjuje se količina masnih jastučića u obrazima tako da lice izgleda ispijeno i obješeno – kaže dr. Željka Roje ističući kako masnog tkiva ima ondje gdje ne treba (na donjem rubu obraza uz čeljust), a ne u srednjoj trećini lica.

Smanjuje se i mišićna masa, elastičnost i snaga mišića zaduženih za mimiku, a koža postaje suha sa smanjenim udjelom elastina i kolagena te smanjenim udjelom hijaluronske kiseline koja na sebe vezuje vodu. Možda niste znali, ali jedna molekula hijaluronske kiseline veže na sebe 1000 molekula vode. Eto, odakle taj veliki interes sa ovu molekulu… ona je izvor pravilne hidratacije i volumena kojeg smo izgubili. Ali, hijaluronska kiselina se ne nalazi samo u koži. Ima je u gotovo svim strukturama tijela: mišićima, zglobovima, mozgu, srcu, očima, krvnim žilama, spolnim žlijezdama…. Dakle, prava posvuduša! Stoga se ne koristi samo za ljepotu, već ima primjenu npr. i u ortopediji kada se aplicira izravno u zglob u kojem nema adekvatnog „podmazivanja“ zglobnih ploha- kaže dr. Roje koja smatra da starenje sa stilom podrazumijeva zdrave životne navike i stil života koji uključuje uravnoteženu prehranu, boravak na svježem zraku, tjelovježbu, adekvatnu izmjenu rada i odmora, dobar san…. Naravno, nemojmo zaboraviti genetiku koja igra jako važnu ulogu- dodaje ova liječnica.

Kad ne pomažu tretmani

Međutim, ponekad usprkos svim našim naporima potrebna nam je i stručna pomoć u cilju „zaustavljanja ili usporavanja“ zuba vremena. Najprije se poseže za kozmetičkim tretmanima i preparatima, a kada nam se čini da ni to nije dovoljno razmišlja se o upotrebi hijaluronskih filera i/ili botoksa.

No, važno je reći da je nekirurško podmlađivanje filerima i botoksom medicinski postupak koji valja izvoditi u kontroliranim uvjetima u ordinaciji uz sve potrebne higijenske i zdravstvene standarde.

Pravilna primjena hijaluronskih filera i botoksa zahtjeva veliko znanje, pomno planiranje i stručnost kako bi se izbjegle moguće komplikacije i neželjeni rezultati.

– Raspored krvnih žila i živaca i njihova brojnost u području glave i vrata predstavljaju izazov za svakog liječnika: od studenata medicine dok na prvoj godini fakulteta uče anatomiju pa do kirurga glave i vrata koji se bave onkološkom i rekonstrukcijskom kirurgijom. O tome valja voditi računa pri svakoj aplikaciji posebno hijaluronskih filera koji aplicirani izravno u arteriju mogu dovesti do njenog začepljenja i posljedične nekroze, embolije ili još težih udaljenih komplikacija u području središnjeg živčanog sustava i oka zbog međusobne komunikacije krvnih žila.

Jer, aplikacija filera nije samo puko punjenje bora…ona mora biti mnogo više! Mora biti način skulpturiranja lica djelujući na svim ranije opisanim razinama (koža, potkožje i kost). Tako danas govorimo o tzv. „8 point lift pristupu“ koristeći načela MD CODES koji postaje novi jezik u translaciji želja pacijenata u njihove stvarne potrebe i naše mogućnosti – kaže dr. Roje te dodaje da je prvi zadatak izbrisati negativne aspekte (lice je obješeno, tužno, ljutito i umorno) te se tek nakon toga može raditi na pozitivnim parametrima i pokušati podariti atraktivniji, mlađi, mršaviji i ženstveniji izgled lica.

Mladost i ljepota nametnuti

– Živimo u vremenu u kojem je mladost i ljepota “must have”. Nametnuti kanoni ljepote u svim medijima postavljaju pred nas nove izazove i imperative. Želimo zaustaviti vrijeme, izgledati atraktivno, zanimljivo, svježe. Važno je pri tome imati mjeru i ne pretvoriti proces podmlađivanja u grotesku. Važno je ne izgubiti glavu i biti kritičan prema sebi i mogućim rezultatima kako ne biste završili kao neke slavne osobe koje su nakon podmlađivanja praktički neprepoznatljive, npr. Umma Thurman, Meg Ryan, Lara Flynn Boyle…. Dobar primjer starenja sa stilom jest Michelle Pfeifer koja je zadržala svoje lijepe osobine, zadržala je mimiku, osmijeh, svježinu.

Vrijeme naravno, ne možemo zaustaviti, ali možemo pokušati barem umanjiti negativne karakteristike procesa starenja lica kako bismo mogli reći da znamo stariti sa stilom. Jer, mi smo ono što smo proživjeli, osjećali i radili kroz život…i sve je ostavilo trag na našim licima koji nam daje taj poseban pečat, prepoznatljivost među stotinama drugih lica, i to nikako ne smijemo željeti izgubiti- kaže dr. Roje koja ističe da je sigurnost primjene filera i botoksa vječno pitanje.

Botoks se u kozmetičke svrhe primjenjuje od 2002. Tretirano je, kaže, više od 4.250.000 pacijenata diljem svijeta i do sada nisu zabilježene ozbiljne nuspojave ukoliko se primjenjivao na propisan način i u propisanoj dozi. Dakle, moglo bi se reći da je to vrlo siguran pripravak.

-Komplikacije su rijetke i prolazne npr. nakon injektiranja: napetost u čelu i glavobolja. Kontraindikacije su: neuromuskularne bolesti (mijastenija, multipla skleroza..), teške migrene, alergija na botoks te akutne infekcije i naravno trudnoća i dojenje.Hijaluronski fileri koji se danas koriste su razgradivi našim vlastitim enzimom hijaluronidazom i ne ostaju trajno u organizmu. Ponekad se na mjestu aplikacije mogu pojaviti hematomi, otekline, svrbež koji prođu za nekoliko dana- završava dr. Željka Roje.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...