Beauty hubLjeto i fileri? Dr. Maja Tolušić Levak odgovara na to pitanje

Ljeto i fileri? Dr. Maja Tolušić Levak odgovara na to pitanje

Dolaskom ljeta i sezone godišnjih odmora potražnja za estetskim zahvatima se povećava. Ljetne temperature i visok indeks UV zračenja kontraindikacija su za neke od estetskih zahvata. Važno je znati koji zahvat kada izabrati kako bi se postigao maksimalni učinak i izbjegle neželjene nuspojave. O tome koje neinvazivne estetske zahvate možemo raditi tijekom ljeta, govori nam dr. sc. Maja Tolušić Levak iz Poliklinike Sveti Ante u Osijeku te liječnica u KBC-u Osijek.

– Estetski tretmani koje treba svakako izbjegavati ljeti su kemijski pilinzi u kojima se koriste kiseline. Tako tretirana koža postaje iznimno osjetljiva na UV zračenje što može dovesti do crvenila, opeklina i hiperpigmentacija, upozorava dr. sc. Tolušić Levak.
Zahvati koji zahtijevaju oporavak i cijeljenje rana, poput kirurških zahvata i tretmana elektrokauterom nisu kontraindicirani ljeti. No, bolje ih je ostaviti za hladnije periode godine zbog viših stopa infekcija u toplijim mjesecima, otežanog cijeljenja tkiva i posljedično izraženijim ožiljcima, napominje.

Poremećaj cijeljenja

-Tijekom ljeta, kada su temperature zraka visoke, a znojenje izraženije neki mikroorganizmi se lakše i brže razmnožavaju. To dovodi do viših stopa infekcija rana na koži. Tijekom cijeljenja rane tkivo prolazi proces reepitelizacije tijekom kojeg se stvara novo tkivo koje je osjetljivije na UV zračenje nego normalna koža. Izlaganje svježih ožiljaka sunčevu zračenju može dovesti do poremećaja cijeljenja. To rezultira jače izraženim i hiperpigmentiranim ožiljcima, objašnjava dr. Tolušić Levak.

Aplikacija dermalnih filera može se izvoditi ljeti, ali uz oprez.

– Obavezno je izbjegavanje i zaštita od sunca barem tjedan do dva nakon zahvata. Dermalni fileri se apliciraju duboko u potkožje injektiranjem. Na mjestu uboda dolazi do kratkotrajnog otoka i crvenila pa se ne preporuča direktno izlaganje UV zračenju i visokim temperaturama neposredno nakon zahvata. S obzirom kako je glavni sastojak dermalnih filera hijaluronska kiselina, koja se brže raspada pod utjecajem UV zračenja, direktno izlaganje sunčevu zračenju također može i smanjiti efekt tretmana. Nanošenje zaštitne kreme s visokim SPF faktorom, nošenje šešira, kapa i zaštitnih naočala te izbjegavanje direktnog sunčeva zračenja 10 – 14 dana nakon tretmana dovoljna su zaštita od neželjenih reakcija, kaže dr. sc. Tolušić Levak.

Aplikaciju botulinum toxina moguće je izvoditi i ljeti iako se savjetuje oprez kod izlaganja sunčevu zračenju nekoliko dana nakon tretmana.

– UV zračenje neće djelovati na efekt i rezultat tretmana botulinum toxinom. Ali obzirom kako se nakon tretmana ponekad može javiti blago crvenilo i otok na mjestima aplikacije, izlaganje UV zračenju moglo bi pogoršati ili produljiti trajanje takvih reakcija.

S druge strane tretmani u kojima se koriste vitamini, minerali, vlastita plazma i male količine neumrežene hijaluronske kiseline poput mezoterapije, plazme obogaćene trombocitima (PRP) i skinboostera potpuno su sigurni za izvođenje ljeti. Dapače, dobra su priprema za kožu prije ljetovanja te za oporavak kože nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno