Prijevoz, popodnevni boravak i mobilni tim za oboljele od Alzheimera

Datum:

Prema procjenama, u Zagrebu živi više od 17.000 osoba s Alzheimerovom bolešću o kojima se brine oko 50.000 osoba, najčešće članovi obitelji.
Skrb za osobe s demencijom često prelazi fizičke i psihičke kapacitete članova obitelji, te će im se u Zagrebu pružiti potpora i savjeti kako se skrbiti za oboljele.
Na tom je tragu i brošura koju su izdali Grad Zagreb i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest s ciljem širenja svijesti o demencijama i uslugama u zajednici, a u njoj su, svojim stručnim tekstovima, pridonijeli mnogi autori.
Brošura je izdana u okviru EU Projekta “Svi za pamćenje (SPAM)” kojim se nastoji pružiti podrška i nove socijalne usluge oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, prof.dr.sc. Branko Kolarić,  istaknuo je važnost edukacija formalnih i neformalnih njegovatelja te važnost komunikacije s osobama oboljelim od demencije u domovima za starije osobe, o čemu Zavod provodi edukacije.
Izvršni dopredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Tomislav Huić istaknuo je kako su u zadnjih pet godina postignute velike promjene.

U Zagrebu imamo dva referentna centra, razvoj novih usluga i pomaci su vidljivi. Ova brošura važna je jer pokazuje smjer javnih politika u kojem će dalje ići razvoj javnih usluga, rekao je Huić.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...

Glukagon u spreju dostupan u ljekarnama na recept

Od 1. prosinca u svim je ljekarnama na recept...

Povećanje naknade za dopust za njegu djeteta s težim poteškoćama

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Vladi su...

Turski građevinari započinju obnovu Vinogradske

U KBC-u Sestre milosrdnice kreće obnova šest objekata oštećenih...