Zdravstvena pismenostJednostavan test za vid koji brzo otkriva oštećenja mrežnice oka

Jednostavan test za vid koji brzo otkriva oštećenja mrežnice oka

Amslerova mreža jednostavan je i učinkovit test za zdravlje vida, a sve što vam treba je A4 papir s iscrtanom mrežom! Možete ga besplatno preuzeti na našem portalu, isprintati i napraviti test. Svakako se savjetujte sa svojim liječnikom ako imate bilo kakve dvojbe oko izvođenja testa ili primijetite i najmanje probleme s vašim vidom.

Upute za izvođenje testa
Primite papir s Amslerovom mrežom i odmaknite ga od sebe u duljini vaše ruke. Pogledajte u sredinu mreže s označenim kružićem. Pokrijte jedno oko dlanom druge ruke i fokusirajte se na taj kružić. Ponovite test prekrivajući drugo oko.

Na što morate pripaziti
Primijetite li bilo kakvo izobličenje linija, praznine, tamne mrlje ili neprirodne linije, to može ukazivati na probleme s vašim vidom. U tom slučaju javite se svojem liječniku za daljnje upute.

Ovaj test osobito je važan za osobe s dijabetesom, jer su upravo bolesti oka česta komplikacija. Jedna od najčešćih je dijabetička retinopatija koja oštećuje krvne žile u mrežnici oka, a ako se ne liječi može dovesti do trajnog gubitka vida. Redovitom provjerom vida uz pomoć Amslerove mreže moguće je rano otkriti probleme i spriječiti daljnje komplikacije.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike