fbpx
Živi zdravoPrestali bi pušiti, ali bojite se kilograma? Odgovor imaju u Štamparu

Prestali bi pušiti, ali bojite se kilograma? Odgovor imaju u Štamparu

Pušenje i kilogrami? Nema tu neke tajne veze, ali je duboko usađeno uvjerenje kako će se s prestankom pušenja – udebljati. Kod nekih tomu i jest tako, kod nekih nije. U ova vremena, kad je “savršen” izgled s ekrana nametnut, nije čudo da se pušači boje ostaviti loše navike kako ne bi eventualno dobili koju kilu. Taj međuprostor odlučili su popuniti stručnjaci s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu.

Osmislili su savjetovalište i pomoć upravo ovoj kategoriji pušača. S odlukom o prestanku pušenja, neovisno o načinu na koji ju provode, u ovoj ustanovi formirano je savjetovalište gdje će im se ponuditi stručna pomoć vezana uz prehranu i tjelesnu aktivnost. Pristup je individualan jer smo svi individualnih stanja, potreba, načina života. Stoga će u savjetovalištu pušači, neovisno o načinu svojeg odvikavanja, dobiti individualan plan prehrane i tjelovježbe, podršku kineziologa, nutricionista itd.

Mogući utjecaj na mikrobiotu

– Pušači mogu imati manju apsorpciju vitamina C i D te je to potrebno nadoknaditi. Pušenje može nepovoljno utjecati na mikrobiotu te je moguće udebljati se par kilograma dok se metabolizam ne normalizira. Ovdje smo tim ljudima osigurali individualan pristup kineziologu, nutricionisti, plan prehrane i tjelovježbe. Usporedo ih držimo i u strukturi da ostanu pri odluci ne zapaliti cigaretu – pojašnjava Ana Puljak, dr.med., spec.javnog zdravstva i voditeljica Službe za javno zdravstvo ovog Zavoda.
Projektom se istovremeno obuhvaća dva velika javno zdravstvena problema u Hrvatskoj – pušenje i debljinu. Uz spomenuti plan prehrane, dr. Puljak ističe i važnost tjelovježbe. Kako će pojasniti, osim fiziološki važna za zdravlje, tjelovježba je važna i psihološki.
– Tjelesna aktivnost se propisuje kao dio terapije. Sjedne se s čovjekom i vidi koje su mu preferencije, stanje i ima li kronične bolesti. Daje se individualna preporuka i potom podrška jer je važno osigurati da čovjek sam sebe ne kažnjava ni ako poklekne, upućuje dr. Puljak.
Savjetovalište je uspostavljeno uz podršku nadležnog gradskog ureda, a za dolazak nije potrebna uputnica nego najava. Informirati se i naručiti može od ponedjeljka do petka (8 – 16 sati) na: telefon 01 4696 168 i 01 4696 118 ili email: preventivna.medicina@stampar.hr.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike