Preporuka za COVID cijepljenje oboljelih od psorijaze

Datum:

Sustavni lijekovi za psorijazu ili psorijatični artritis nisu kontraindikacija za cjepivo i pacijenti mogu nastaviti s primanjem sustavne terapije uključujući biološke lijekove – preporuka je Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva RH Klinike za dermatologiju KBC Rijeka za cijepljenje oboljelih od psorijaze protiv SARS-CoV-2 virusa. 

Pacijenti koji primaju imunosupresivne/imunomodulatorne lijekove trebaju izbjegavati živa atenuirana cjepiva, a učinak cjepiva može biti slabiji kod onih koji uzimaju lijekove s utjecajem na imunološki sustav, napomena je navedenog Referentnog centra otkud poručuju da je važno razmotriti utjecaj sustavne terapije u oboljelih od psorijaze na učinkovitost i sigurnost cjepiva. 

Ova kronična upalna bolest kože može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a njezin uzrok nije u potpunost poznat te se smatra kombinacijom više različitih uzročnika. Prema procjenama u Hrvatskoj je oko 70 tisuća oboljelih od psorijaze. Iz navedenog Referentnog centra ranije su upozorili i na mogućnost većeg rizika za COVID-19 kod pacijenata oboljelih od psorijaze koji su na imunosupresivnoj ili biološkoj terapiji.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...