fbpx
Zdravstvena pismenostParacetamol ima široku primjenu, ali moraju se poštivati propisane doze

Paracetamol ima široku primjenu, ali moraju se poštivati propisane doze

Paracetamol, drugog imena acetaminofen, poznat je analgetik koji se koristi, kako bi se reklo, na široko. Nalazi se u velikom broju preparata te ga ponekad nesvjesno uzimamo i u većim dozama ne znajući u kojim se sve preparatima krije.

Paracetamol ima široku terapeutsku primjenu. Dobro se tolerira od strane velikog broja ljudi te ima rijetke nuspojave i rijetko ulazi u interakcije s drugim lijekovima.
Njegov kemijski naziv je N-acetil-para-aminofenol te je na tržište stupio 1955. godine. Njegova uloga je u snižavanju tjelesne temperature (antipiretik) te za ublažavanje boli (analgetik). Može se u raznim preparatima naći sam. Ali i u kombinaciji s drugim nesteroidnim protuupalnim lijekovima (primjerice ibuprofen) ili s koanalgeticima (primjerice kofeinom) te s mnogim drugim jakim analgeticima.

Korekcija doze od liječnika

Prvi je u liniji obrane protiv raznih oblika blaže i srednje boli u osoba kod kojih je uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova kontraindicirana. Primjerice ako osoba ima gastrični ulkus, probleme s koagulacijom krvi, trudnica… Paracetamol se može koristiti i kod djece, primarno za snižavanje povišene tjelesne temperature. No s korekcijom doze koju određuje liječnik. Iako dijeli neke karakteristike kao i nesteroidni protuupalni lijekovi, naspram njih paracetamol ne posjeduje protuupalno djelovanje ni antiagregacijsko djelovanje.

Maksimalna doza paracetamola unutar 24 sata iznosi 4 g. To znači da se unutar 24 sata može uzeti maksimalno 8 tableta koje sadrže 500 mg paracetamola ili 4 tablete od 1000 mg paracetamola. Ta se količina ne smije prekoračiti. Bitno je napomenuti kako se paracetamol može „skrivati“ u mnogim pripravcima. I potrebno je obratiti pozornost na dozu paracetamola ukoliko se kombinira više od jednog preparata.

Ukoliko se paracetamol uzima u većim dozama kroz određeni period vremena može doći do simptoma toksičnosti te i predoziranja. U tom slučaju predoziranje može završiti fatalno zbog nakupljanja njegovog toksičnog metabolita. Koji u konačnici može dovesti do oštećenja jetre i njenih funkcija. Potrebno je spomenuti kako u određenim situacijama poput pušenja, ovisnosti o alkoholu ili kombinacija s nekim drugim lijekovima koji imaju utjecaj na jetru može dovesti do oštećenja jetre i unutar terapeutskih doza.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike