Broj oboljele djece od RSV virusa raste i u Europi

Datum:

Porast broja slučajeva RSV infekcije događa se i u Europi. Respiratorni sincicijski virus koji stoji iza navedene kratice paralizirao je američke pedijatrije. No, prisutan je i to neuobičajeno rano i kod nas te, nažalost, puni bolničke kapacitete. Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je kako broj oboljelih, primarno djece, raste u čak 13 europskih zemalja.
Godišnje ovaj virus usmrti između 66 i 199 tisuća djece do pet godina. U EU zemljama te Norveškoj i Velikoj Britaniji, godišnje je zbog ovog infekta 213 tisuća hospitalizacija djece navedene dobi.
Američka slika čini se da se prelijeva i u Europu. Osim prema informacijama iz pojedinih hrvatskih bolnica gdje je sve više oboljele djece, upozorenje stiže i iz ovog Centra. U zajedničkoj izjavi ECDC, Svjetska zdravstvena organizacija i Europska komisija upozoravaju na „rizik zajedničke cirkulacije covida, gripe i RSV-a.
Simptomi infekcije su respiratorni; kašalj, kihanje, groznica, a većina djece zarazi se do druge godine života. Međutim, imunitet ne ostaje te su učestale reinfekcije. Iako ga je gotovo nemoguće izbjeći mora se zaštititi bebe i novorođenčad. RSV je za njih posebno opasan i može biti životno ugrožavajući. Posebice, kako napominju i u ECDC, tijekom cirkuliranja uzročnika covida. Roditeljima djece u riziku za komplikacije savjetuje se da ograniče boravak u vrtiću tijekom sezone ovog virusa. Redovito pranje ruku, izbjegavanje bliskog kontakta i izolacija u slučaju simptoma, dio je preventivnih mjera.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...