fbpx
AktualnoPortugal uvodi nove mjere - za ulazak u zemlju svi moraju imati negativan covid test

Portugal uvodi nove mjere – za ulazak u zemlju svi moraju imati negativan covid test

Od 1. prosinca u tu će se zemlju moći ući samo s negativnim testom.

Vidjeli smo značajan porast broja slučajeva u EU, a Portugal nije otok, objasnio je premijer Antonio Costa.

Portugal je u srijedu prijavio 3773 nova slučaja, najviše u četiri mjeseca. Međutim, broj smrtnih slučajeva i dalje je znatno ispod razine u siječnju, kada se zemlja suočila s najtežom borbom protiv covida.

Oko 87 posto stanovništva Portugala, zemlje s nešto više od 10 milijuna stanovnika, u potpunosti je cijepljeno protiv koronavirusa, a brzina cijepljenja je naširoko hvaljena. To mu je omogućilo ukidanje većine ograničenja.

No, dok još jedan val pandemije zapljuskuje Europu, vlada je ponovno uvela neka stara pravila i najavila nova ograničenja uoči blagdanske sezone.

Govoreći o novim pravilima putovanja, Costa je rekao da će avioprijevoznici biti kažnjeni s 20.000 eura po putniku ako u tu zemlju prevezu nekoga tko nema dokaz o testiranju na covid-19, uključujući i one koji su potpuno cijepljeni. Rad od kuće, koji se sada tek preporučuje, bit će obavezan prvog tjedna u siječnju, a učenici će se vratiti u škole tjedan dana kasnije od planiranog.

Costa je rekao da Portugal mora ustrajati na cijepljenju kako bi kontrolirao epidemiju. Zdravstvene vlasti se nadaju da će booster doze dobiti četvrtine stanovništva do kraja siječnja.

“Cijepljenje nam je omogućilo da spasimo živote”, poručio je Costa.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike