fbpx
back to top
AktualnoSkupi lijekovi za rak isteklog roka skriveni u bolničkom podrumu, tri otkaza na Onkologiji

Skupi lijekovi za rak isteklog roka skriveni u bolničkom podrumu, tri otkaza na Onkologiji

Citostatici u podrumu kojima je istekao rok trajanja tema su u riječkoj bolnici. Prate ju tri izvanredna otkaza zaposlenicama Klinike za onkologiju i radioterapiju. Iz riječkog KBC-a su nam potvrdili te otkaze navodeći da su “bili primorani otkazati ugovore zbog zaštite interesa pacijenata i nužnosti sprečavanja nastanka daljnje materijalne štete za ustanovu i državni proračun”. Neslužbeno se može čuti da su u pitanju milijunski iznosi vrijednosti tih lijekova.

Podnesene prijave, provjere još traju

Izvanredni otkaz dobila je bivša predstojnica Klinike, izv. prof. dr. sc. Ingrid Belac Lovasić, bivša glavna sestra Vlasta Predovan i medicinska sestra za odjelnu ljekarnu Dinka Milinković. Razlog su, tvrde iz bolnice, uočena počinjenja višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa.

U skladu s navedenim podnesene su odgovarajuće prijave nadležnim pravosudnim tijelima. Zbog toga u ovom trenutku, objašnjavaju iz ravnateljstva, nisu u mogućnosti iznositi dodatne informacije.

Citostatici skriveni u podrumu

Neslužbeno se doznaje, kako je, ne u odjelnoj ljekarni nego u podrumskom skladištu Klinike pronađena veća količina citostatika kojima je istekao rok trajanja. Po pravilima, ti bi se lijekovi, od kojih su neki vrlo skupi, i ciljano se nabavljaju za pojedinog bolesnika, u slučaju neiskorištenosti, morali vratiti bolničkoj ljekarni i pravilno uskladištiti. Otkud tolike količine lijekova, čija se vrijednost još procjenjuje, u zapuštenom podrumskom skladištu, jesu li davani bolesnicima ili su jednostavno sakriveni još nije poznato. No, bolnički nalazi govore kako je to posve sigurno – ilegalno.

Utvrđenim teškim povredama obveza iz radnog odnosa, kažu iz KBC-a Rijeka, liječenje i životi bolesnika nisu bili ugroženi.

Velika materijalna šteta

Neadekvatno skladišteni i skriveni lijekovi nedvojbeno upućuju na nesavjesno poslovanje i veliku materijalnu štetu, tvrde iz ravnateljstva i dodaju:

Tijekom internih postupaka utvrđivanja stanja uprava je za jednu medicinsku sestru zbog njezine životne dobi pripremila prijedlog za premještaj na lakše radno mjesto (na kojem neće biti odgovorna za lijekove i potrošni materijal). No djelatnica je neposredno pred početak otkazala dogovoreni sastanak s Upravom. O ozbiljnoj bolesti djelatnice nismo imali saznanja, kažu u ravnateljstvu.
Na naše pitanje o tome tko sada vodi odjele i zavode Klinike dobili smo odgovor ravnateljstva. Pročelnik Zavoda za radioterapiju je mr. sc. Milan Radojčić, dr. med., a Zavod za internističku onkologiju vodi dr. sc. Marin Golčić, dr. med. zbog obveza pročelnice prof. dr. sc. Renate Dobrila Dintinjana u upravi. Novoimenovana v.d. predstojnica Klinike je prof. dr. sc. Ivana Mikolašević. Rad Klinike za radioterapiju i onkologiju, tvrde u ravnateljstvu, odvija se nesmetano.

Bez radnih prava

Izvanredni otkaz radnog odnosa donosi se u pravilu zbog utvrđenih teških povreda radnih dužnosti i stupa na snagu danom dostave odluke. Radnici u tom slučaju nemaju pravo na otkazni rok i otpremninu, prestaju im sva radna prava i nemaju pravo na naknadu za nezaposlene.
U javnosti nije još bilo zabilježeno da itko od zdravstvenog osoblja dobije izvanredan otkaz, ali ako se igdje i dogodio na razini poput riječke nisu prerasli u aferu ovolikih razmjera.
Izv. prof. dr. sc. Ingrid Lovasić nam se nije javila na pozive kao ni dr. Željko Plazonić, predsjednik Upravnog vijeća ove bolnice.
Što će pokazati daljnji tijek provjera i posebnog bolničkog povjerenstva i državnih institucija tek će se saznati.

Sindikalistica: Horor na Klinici

Protiv izvanrednih otkaza na konferenciji za tisak govorila je danas predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić iz KBC-a Rijeka. Neodgovarajuće skladištenje citostatskih lijekova nije opravdanje za otkaz tijekom korištenja prava na bolovanje radi narušenog zdravlja, ustvrdila je.
Događaje na toj riječkoj Klinici Čahut Jurišić nazvala je “hororom” te istaknula da su izvanredni otkazi neopravdani. Smatra da su bivša glavna sestra Klinike, Vlasta Predovan, i medicinska sestra Dinka Milinković kolateralne žrtve smjene predstojnice Belac Lovasić. Članica njezinog sindikata je medicinska sestra Milinković kojoj je uprava nudila drugo radno mjesto. Zbog dobi od 60 godina i 42godišnjeg rada na Onkologiji.

Na konferenciji je bila i medicinska sestra Milinković, kojoj je, kako je rekla, dan prije otkaza dijagnosticiran rak pluća. Ne osjeća se krivom i ne smatra krivima ni druge dvije djelatnice. Pravna povjerenica sindikata Petra Vaci vodit će za nju radni spor. No, procjenjuje da bi to moglo trajati i dvije godine. Zbog izvanrednog otkaza u tom periodu nema pravo na naknadu.

Čahut Jurišić izjavila je da otkaz trebao dobiti ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Alen Ružić koji, kako je rekla, sve radi pod palicom predsjednika upravnog vijeća Plazonića.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike