PGŽ protiv zakonskih izmjena i centralizacije zdravstva

Datum:

Članovi Savjeta ističu da podržavaju reformu i svjesni su potrebe za strukturnim promjenama i financijskom konsolidacijom sustava, no smatraju da aktualni prijedlog nije dobar.
U nacrtu zakonskih izmjena nedostaje jasan plan i s kratkoročnim mjerama i s dugoročnim ciljevima, istaknula je predsjednica Savjeta Romana Jerković nakon sjednice Savjeta na temu nacrta predloženih zakonskih izmjena.
Županije posebno muči centralizacija, a Jerković poručuje da ona sigurno neće riješiti aktualne dugove u zdravstvu.

Ne vjerujemo u dobre namjere jer 75 posto dugova u zdravstvu stvaraju bolnice kojima je država vlasnik, istaknula je te dodala da će se „lošem gospodaru dati nešto što dobro funkcionira”.

I ostali članovi Savjeta slažu se u ocjeni da da novi zakonski prijedlog i zadiranje u pravnu osobnost zdravstvenih institucija neće riješiti postojeće probleme u zdravstvu. Strahuju, kaže, da će se urušiti nadstandard na koji su navikli te će doći do narušavanja postignute dostupnosti i kvalitete u zdravstvenim ustanovama u njihovoj županiji.
Jerković upozorava da se paralelno s izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ne planiraju i izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju kroz kojega se planira finannciranje sustava.
Dožupan Vojko Braut kaže da ga „zabrinjava ovako površan pristup kompleksnoj materiji, činjenica da zakonske izmjene nemaju stručne podloge i u njihovu izradu nije bila uključena stručna javnost”,

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...