AktualnoZa manje oboljelih i umrlih u RH ključna - prevencija

Za manje oboljelih i umrlih u RH ključna – prevencija

Smanjiti broj oboljelih te posljedično i preminulih do 2040. godine Hrvatska može – prevencijom. Jedan je od zaključaka analize hrvatskog zdravstva od konzultantske kuće McKinsey. Kraći životni vijek od EU prosjeka i podaci o smrtnosti od onkoloških bolesti, starenje stanovništva te broj preuranjenih smrti u nas su pri europskom dnu. No, kako poručuju ovi zaključci, preokret je moguć mahom preventivnim mjerama. Štoviše, navode kako bi prevencija činila čak 70 posto pozitivnih učinaka. Jedan od rezultata jest 100 tisuća manje umrlih do spomenute 2040. godine.

Drago mi je što su prepoznati i definirani izazovi koje od samog početka svojeg mandata ističem. Posebno je znakovit zaključak studije da prevencijom možemo postići više od 70 posto učinka u poboljšanju zdravlja stanovništva. Upravo ova Vlada i zdravstvena administracija preventivu stavlja kao prioritet i uvodi nove pravce prevencije. Jedan od njih su i novi preventivni zdravstveni pregledi koje trenutno provodimo kroz Pilot-projekt u pet županija te smo na korak do pokretanja preventivnih zdravstvenih pregleda na razini cijele Hrvatske, komentirao je studiju ministar zdravstva Vili Beroš.
Dosadašnji rezultati preventivnih zdravstvenih pregleda su pokazali kako čak 80 posto pacijenata ima povišen tlak, masnoću i šećer, višak kilograma te ih polovica puši.

Liječničkim rječnikom, svjesni smo aktualnog stanja, statusa i anamneze, postavili smo dijagnozu te plan dugoročnog izlječenja hrvatskog zdravstvenog sustava i nacije. Upravo iz tog razloga smo i pokrenuli sveobuhvatnu reformu zdravstva koja već sada mijenja paradigmu društva, pružajući mogućnost da kao nacija budemo što zdravija te da povećamo godine zdravog života, poručio je ministar Beroš.
Studija konkretno navodi smanjenje opterećenja bolestima za 34 posto i devet milijardi eura dodatnog godišnjeg BDP-a.

Brojke su važne, no životi naših građana nadilaze sve računice. Zato se vodimo geslom „Zdravlje je prvo“. Zato činimo reformski zaokret prema prevenciji koja je najstabilnija valuta u očuvanju zdravlja“, zaključio je Beroš.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike