fbpx
AktualnoOsječki liječnici uspostavljaju 20 info točaka za podizanje svijesti o važnosti prevencije raka

Osječki liječnici uspostavljaju 20 info točaka za podizanje svijesti o važnosti prevencije raka

Naime, riječ je o projektu u vrijednosti 999. 944 kune koji je u cijelosti financiran sredstvima EU-a iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali.

Projekt je započeo u lipnju ove godine, a cilj je da kroz 18 mjeseci liječnici prođu što više edukacijskih sadržaja. Na čelu projekta je Zavod za urologiju KBC-a Osijek i pročelnik zavoda dr. Oliver Pavlović, a projektni partner je Dom zdravlja Osječko –baranjske županije, no cilj je da se kroz projekt obrazuje liječnike svih specijalizacija.

– Opravdanost ovog projekta definitivno crpimo iz činjenice da je prema posljednjim podacima iz 2018. incidencija novootkrivenih tumora u Hrvatskoj iznosila 626,8 slučajeva na 100.000 stanovnika. Odnos oboljelih muškaraca u odnosu na žene je 54:46, što opravdava činjenicu da je iza ovog projekta stao Zavod za urologiju. Naš je cilj kroz ovaj projekt uspostaviti Centar za edukaciju, rano otkrivanje i prevenciju bolesti novotvorina OBŽ-a, a i uspostavljanje 20 info točaka kako bismo podigli svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja bolesti novotvorina kroz koje se smanjuje rizik nastanka te pravodobno i kvalitetnije liječenje. U okviru projekta govorit ćemo o ranom otkrivanju karcinoma prostate, testisa, dojke, pluća, glave i vrata, epidermalnih tumora.

Zanimljivo je i da se polovina smrti od raka u Europi može spriječiti, odnosno izbjeći i to samo pridržavanjem 12 preporuka Europskog kodeksa protiv raka (ECAC), a te preporuke ponavljat ćemo i kroz ovaj projekt, objašnjava dr. Oliver Pavlović.

Recimo i kako su do sada liječnici osječke bolnice već sudjelovali na tečaju iz dermatoskopije u Austriji, na Kongresu rinološkog društva u Grčkoj, međunarodnom online Kongresu Europske Akademije Dermatologije i Venerologije, na kongresu Hrvatskog društva za internističku onkologiju u Šibeniku, kao i na kongresu Hrvatskog reumatološkog društva u Rovinju i Hrvatskom urološkom kongresu u Poreču. O projektu se  može detaljnije informirati i na web stranici https://edukacije-kbco.hr/.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike