AktualnoOdazovite se pregledu mjerenja gustoće kostiju i otkrije osteoporozu na vrijeme

Odazovite se pregledu mjerenja gustoće kostiju i otkrije osteoporozu na vrijeme

Pozivaju građane da se predbilježe za pregled i odazovu toj akciji u sklopu javnozdravstvene kampanje “Aktivno za zdravlje kostiju”.

Akcija probira odvija se svakoga ponedjeljka i srijede u prostorima društva, Kruge 44, a probiru je do sada pristupilo 140 građana. Provodit će se do kraja godine, a zainteresirane se poziva da se predbilježe za pregled na broj telefona 091/ 2332 723.

Hrvatsko društvo za osteoporozu ističe da je osteoporoza veliki javnozdravstveni problem, ponajprije zbog starosti populacije i načina života. U 2020. godini u Hrvatskoj je evidentirano ukupno 111.728 osoba s dijagnozom osteoporoze, a preko 90 posto  dijagnosticiranih su žene. Od prijeloma bedrene kosti u 2020. umrle su 652 osobe, 455 žena i 197 muškaraca.

Zabrinjavajuća je činjenica da je prijelom bedrene kosti deseti po redu uzrok smrti žena u Hrvatskoj unatoč najmodernijoj skrbi. U društvu naglašavaju da se više od 60 posto prijeloma može spriječiti ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem, ali i prevencijom pada što je jako važno kod osoba kod kojih je dijagnosticirana osteoporoza. Ističu da je riječ o asimptomatskoj bolesti koju je važno pravodobno otkriti te ističu važnost prevencije.

Akcija mjerenja gustoće kostiju provodi se pomoću ultrazvučnog aparata, a posebno je usmjerena na rizične skupine – starije od 65 godina, žene u premenopauzi i menopauzi, osobe koje nezdravo žive, malo se kreću i nepravilno hrane, puše, piju kavu ili alkohol.

Svi koji pristupe mjerenju, razgovarat će i s liječnikom i dobiti pisani nalaz s potpisom specijalista endokrinologa te preporuke za daljnju obradu i liječenje u skladu s izmjerenim vrijednostima gustoće kosti.

Kod žena brzi gubitak koštane mase uzrokuje pad estrogena u menopauzi, dok se kod muškaraca to intenzivnije događa iza 70. godine, kada brže opada testosteron.
Osobe koje u obiteljskoj anamnezi imaju osteoporozu ili neke osteoporotične prijelome također su kandidati za screening, ističu u društvu za osteoporozu.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike