Nova opasna varijanta koronavirusa „omikron” otkrivena i u Europi
foto: Shutterstock

Nakon afričkih zemalja i Hong Konga, Belgija je prva europska zemlja u kojoj je potvrđena zaraza novom varijantom koronavirusa, nazvanom „omikron”. Znanstvenici upozoravaju da bi najnovija varijanta mogla biti zaraznija i otpornija na cjepiva.

Za sada je samo poznato da na razini šiljatog spike proteina ima više od 30 različitih mutacija što sugerira da bi mogla biti otpornija na postojeća cjepiva i imati znatno veći potencijal širenja.
Južnoafrički genetičari identificirali su je ovoga tjedna i označili kao kao B.1.1.529, no utvrđeno je da se širi od početka mjeseca provincijom Gauteng. Upozorili su i na neobičnu konstelaciju mutacija u spike proteinu koji vezuje virus za stanice ljudskog domaćina. To ukazuje da vjerojatno lakše ulazi u stanicu i lakše izbjegava stečeni imunitet.
Osim u Južnoj Africi, slučajevi su otkriveni i u Bocvani te se virus vjerojatno proširio i na druge susjedne zemlje. Veliki porast broja novih slučajeva upućuje da se širi i kroz populaciju visoko imuniziranu prethodnim zarazama.
Belgijski ministar zdravstva u petak je potvrdio prvi slučaj novog nepoznatog soja virusa na europskom kontinentu. Belgija je odmah uvela strože mjere, a najavljuje ih i susjedna Nizozemska.
Europska komisija zatražila je trenutačnu obustavu letova iz Južne Afrike i ostalih zemalja gdje je novi soj utvrđen. Osim toga, Europska komisija je stupila odmah u kontakt sa svim proizvođačima cjepiva s kojima ima ugovor, vezano uz prilagodbu cjepiva novoj varijanti.
Ako bude potrebna prilagodba cjepiva novoj varijanti, proizvođači kažu da će im trebati najmanje oko pola godine da proizvedu i isporuče prvi kontingent takvog cjepiva.
I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je novu varijantu koronavirusa “zabrinjavajućom”.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments