AktualnoNišta ne boli, a jetrene probe povišene - imam nealkoholnu masnu bolest jetre

Ništa ne boli, a jetrene probe povišene – imam nealkoholnu masnu bolest jetre

PACIJENT T.J., 25 godina

Za nealkoholnu masnu bolest jetre (NALFD) sam prvi put čuo od svoje obiteljske liječnice prije tri godine. Jetrene probe su mi bile jako povišene zbog čega me poslala na pregled FibroScanom. Isprva me bilo strah jer nisam znao o čemu se radi, ali doktorica mi je objasnila da je riječ o neinvazivnoj metodi koja je slična pregledu ultrazvuka. Bio sam skeptičan jer ne znam nikoga tko je išao na ovaj pregled, ali doktorica mi je objasnila da je alternativa invazivna biopsija jetre, a neliječeni NAFLD može dovesti do ozbiljnih komplikacija.
Pregled FibroScanom je trajao manje od 10 minuta i bio je potpuno bezbolan, a doc.dr.sc. Ivana Mikolašević mi je dijagnosticirala NAFLD i propisala terapiju. U međuvremenu sam smršavio 15 kilograma i pratio terapiju, što je dovelo do toga da na kontrolnom pregledu imam bolje jetrene nalaze.”

PACIJENTICA M.K., 30 GODINA

Za nealkoholnu masnu bolest jetre sam prvi put čula tijekom mog studija medicine. Moj indeks tjelesne mase je bio 30 kg/m2 te sam imala povišen kolesterol u krvi. Krvni tlak mi je bio na gornjoj granici te su liječnici razmatrali da mi uvedu lijekove za povišen krvni tlak. Moja obiteljska liječnica me upozorila da su mi jetreni enzimi u krvi povišeni (ALT i GGT), te da bih trebala pregled gastroenterologa. Doc.dr.sc.Ivana Mikolašević bila mi je asistent na vježbama iz Interne medicine te sam znala da se bavi bolestima jetre. Zamolila sam ju za pregled, napravila mi je ultrazvuk trbuha i Fibroscan i rekla da mi je jetra malo uvećana te da mi je stupanj masti u jetri visok odnosno gradus III. Također, učinila mi je analizu na druge bolesti jetre kako bi njih isključila. I rekla mi da imam NAFLD, da moram smanjiti tjelesnu težinu, promijeniti način prehrane te početi se baviti tjelesnom aktivnošću. Poslušala sam ju. Upisala sam aerobic, kupila sam si bicikl te sam prešla na Mediteransku dijetu. Nakon 10 mjeseci, na kontrolnom pregledu, moj kolesterol se normalizirao, moji jetreni enzimi su se prepolovili, a nalaz Fibroscana je bio puno bolji. I nije mi bila potrebna terapija za krvni tlak. Od tada, Mediteranska prehrana i redovita tjelesna aktivnost su postali moj „stil života“. Sada sam i sama liječnica i savjetujem svoje pacijente o istome.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike