Zdravstvena pismenostOnkološke terapije i moguće nuspojave, pišu dr. Marušić i prof. Mikolašević

Onkološke terapije i moguće nuspojave, pišu dr. Marušić i prof. Mikolašević

O mogućnostima liječenja zloćudnih bolesti te što znači koja terapija pišu dr.med. Jasna Marušić i izv.prof.dr.sc. Ivana Mikolašević dr.med. s Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

Rak, karcinom ili neoplazma je zloćudna bolest koju karakterizira nekontrolirana i nezaustavljiva dioba stanica i sposobnost metastaziranja. Nakon što je maligna bolest dijagnosticirana i slikovnom obradom utvrđen stupanj njene proširenosti, donosi se individualni plan liječenja. U izradi plana liječenja sudjeluje veliki broj liječnika različitih specijalnosti koje nazivamo multidisciplinarnim timom. Preporuke za liječenje temelje se na medicini baziranoj na dokazima i europskim i svjetskim protokolima za liječenje. Konačna odluka donosi se u dogovoru s bolesnikom. Vrste onkološkog liječenja uključuju kemoterapiju, imunoterapiju i terapiju zračenjem odnosno radioterapiju. Vaš onkolog će vas uputiti o vrsti protokola koju primate i mogućim alternativama.

Što je kemoterapija?

Kemoterapija je sustavna metoda liječenja zloćudnih bolesti primjenom lijekova – citostatika. Kemoterapija zaustavlja i usporava rast i dijeljenje zloćudno promijenjenih stanica. Djelovanje citostatika je neselektivno, pa uništavajući tumorske stanice oštećuju i zdrave, poglavito one koje se brzo dijele (npr. krvotvorne stanice i stanice sluznice probavnog trakta), što može dovesti do nuspojava.

Kemoterapija se može davati s ciljem izlječenja, kontrole bolesti ili simptoma, pojačavanja učinka radioterapije, smanjenja volumena raka prije operacije ili radioterapije, ili smanjenja rizika od povrata karcinoma nakon operacije ili radioterapije.

Primjena kemoterapije

Kemoterapija se može primijeniti kao jedan lijek ili kombinacija lijekova, koja se može aplicirati zajedno sa zračenjem, ciljanom terapijom ili imunoterapijom. Kemoterapija se najčešće aplicira venski, u obliku tableta, ili injekcijom u mišić, ovisno o protokolu liječenja. Ukoliko je predviđeno dulje vrijeme liječenja kemoterapijom predložiti ćemo vam postavljanje centralnog venskog puta (port-a-cath kateter) kako bi se izbjeglo oštećenje perifernih vena. Kemoterapija se aplicira u pravilnim ciklusima, obično svakih 1-4 tjedna, a jedan ciklus obuhvaća aplikaciju lijeka i razdoblje odmora između aplikacija.

Nuspojave kemoterapije

Nuspojave kemoterapije ovise o vrsti i dozi lijeka, a većina tegoba nestaje nakon što završi liječenje. Blage nuspojave uspješno se zbrinjavaju simptomatskom terapijom i ponekad kratkotrajnom pauzom u liječenju, dok je kod teških potrebna hospitalizacija a katkad i trajni prekid liječenja. Cilj je uvijek što ranije otkriti i zbrinuti nuspojavu, stoga je potrebno što prije izvijestiti vaš onkološki tim o svakom simptomu koji vas zabrinjava.

Nuspojave koje će biti navedene u tekstu ne moraju vrijediti za vaš protokol liječenja; obratite se vašem onkologu za detaljnija objašnjenja oko očekivanih nuspojava.

Febrilna neutropenija je stanje koje obuhvaća povećanu tjelesnu temperaturu >38° koje prati niske vrijednosti bijelih krvnih stanica. Stoga, u slučaju febriliteta, zimica ili tresavica preporučamo odmah kontaktirati onkologa u Dnevnoj bolnici ili se uputiti u Hitni medicinski trakt. U svrhu prevencije, tijekom liječenja savjetuje se izbjegavanje kontakata s većim brojem ljudi te posvećivanje pojačane pažnje higijeni, posebno ruku i usne šupljine.

Pomoć i prevencija nuspojava

Iako se prije svih protokola apliciraju lijekovi za sprječavanje mučnine i povraćanje, navedene tegobe su i dalje moguće. U nalazu onkologa će biti napisana preporuka za lijekove koje možete uzimati kući, a trebaju biti propisani od strane liječnika obiteljske medicine. U svrhu prevencije, savjetuje se laganija ishrana, koja nije jako začinjena, masna ili pržena te učestaliji i manji obroci tijekom dana. Također potrebno je piti puno tekućine.

Moguća je pojava oštećenja sluznice usne šupljine i ždrijela. Preporuča se dobra oralna higijena i izbjegavanje vruće ili jače začinjene hrane, sokova te grube i tvrde hrane, alkohola i duhanskih proizvoda. Ako su usta suha, piti što više nezaslađene tekućine. U slučaju jačih bolova ili oštećenja, vaš onkolog će vam propisati dodatne lijekove.

Pojava više od 4 vodenastih stolica dnevno, uz grčevite bolove, u trajanju duljem od 24 sata, a posebno ako su praćene krvi ili povišenom tj. temperaturom, zahtijeva pregled onkologa. U slučaju pojave blažeg oblika proljeva savjetuje se piti što više tekućine, jesti više manjih i laganijih obroka koji ne sadržavaju mnogo vlakana (npr. riža, bijeli kruh, kuhani krumpir, kuhano bijelo meso ili ribu) i banane za nadoknadu kalija. Ne uzimati jako vruću ili hladnu hranu, izbjegavati slatko, masno, jako začinjeno i mlijeko. Ako je potrebno, vaš će onkolog propisati i lijekove koji zaustavljaju proljev (npr. loperamid).

Gubitak kose se obično javlja dva do tri tjedna od početka kemoterapije, ali ne uzrokuju svi citostatici ispadanje kose. Kosa naraste nakon prestanka citostatske terapije, iako su moguće promjene u boji ili kvaliteti kose. Vaš onkolog će vam izdati preporuku za doznaku za vlasulju.

Imunoterapija

Dok kemoterapija djeluje na tumor tako da blokira rast i umnažanje tumorskih stanica, imunoterapijski lijekovi djeluju na način da aktiviraju naš imunološki sustav koji potom prepozna, napadne i uništi stanice raka. Imunoterapija se najčešće primjenjuje infuzijom u venu. Nuspojave liječenja imunoterapijom obično se pojavljuju unutar prvih 12 tjedana liječenja, ali mogu nastati u bilo koje vrijeme tijekom liječenja, čak i do godinu dana nakon završetka liječenja. Nuspojave imunoterapije uvelike se razlikuju od nuspojava kemoterapije (npr. povraćanje i gubitak kose su izrazito rijetki tijekom imunoterapije).

Do 50 posto pacijenata razvije blage do umjerene nuspojave imunoterapije. One su većinom prolazne ako se otkriju rano i zbrinjavaju na odgovarajući način. Ako sumnjate na nuspojave, potrebno je obavijestiti svog liječnika ili onkološki tim o bilo kakvim novim ili pogoršanim simptomima ili simptomima koji vas brinu.

Moguće nuspojave

Imunoterapija može uzrokovati pretjeranu aktivnost našeg imunološkog sustava i uzrokovati da on sam napada naše zdrave stanice. Iz tog razloga nuspojave mogu zahvatiti bilo koji organ u našem tijelu. Vrlo je važno da liječnika obavijestite ako imate sumnju u razvoj nuspojave.

ZAHVAĆENI ORGAN

PRIMJER NEKIH OD ZNAKOVA ILI SIMPTOMA

Koža i sluznica

osip, svrbež, ljuštenje, žutilo, afte

Oči

mutan vid, dvoslike, gubitak vida

Crijeva

bol u trbuhu, proljev, mučnina, krv u stolici

Bubrezi i mjehur

bol u mjehuru ili leđima, krv u mokraći

Pluća

novonastali kašalj ili pogoršanje kašlja, nedostatak zraka, bol u prsima

Lokomotorni sustav

slabost, bolovi i grčenje mišića, otok nogu, trnci u rukama ili nogama

Ostalo

glavobolja, promjene apetita, umor, ubrzani otkucaji srca, osjećaj hladnoće, omaglica ili nesvjestica, pojačano znojenje

Imunoterapija može izazvati nuspojavu na bilo kojem organskom sustavu!

Liječenje nuspojava imunoterapije

Blage nuspojave se liječe simptomatski, bez privremenog ili trajnog prekida liječenja. Bolesnici s umjereno teškim nuspojavama možda će uz simptomatsko liječenje koje uključuje primjenu kortikosteroida morati preskočiti jednu ili više doza liječenja dok se njihovi simptomi ne poboljšaju. U bolesnika s teškim nuspojavama potrebna je hospitalizacija, a liječenje se obično trajno prekida.

Oprez s nepropisanim lijekovima i pripravcima

Korištenje bez receptnih i nepropisanih pripravaka može dovesti do slabijeg učinka onkološkog liječenja i neželjenih učinaka. Molimo vas, obavijestite liječnika o svim lijekovima/pripravcima koje upotrebljavate! U slučaju pitanja, slobodno se obratite vašem onkološkom timu.

RADIOTERAPIJA

Radioterapija je metoda liječenja zloćudnih tumora primjenom ionizirajućeg zračenja. Vanjska radioterapija (engl. external beam radiotherapy) jedna je od metoda liječenja koja se koristi kod onkoloških bolesnika. Može se koristiti kao jedini oblik ili u kombinaciji s drugim oblicima liječenja kao što su kirurška resekcija i sistemska terapija. Cilj radioterapije jest isporuka, koliko je moguće veće doze ionizirajućeg zračenja u tumor uz istovremenu poštedu okolnog zdravog tkiva.

CT simulator

CT simulator u radioterapiji daje volumnu informaciju o anatomiji od interesa. Podatci koje dobijemo skeniranjem na CT simulatoru koriste se za planiranje radioterapije. Na CT presjecima anatomskog područja od interesa određuje se ciljni volumen zračenja kojima je propisana apsorbirana doza potrebna za postizanje kontrole tumora.

Linearni akcelerator

Linearni akcelerator je suvremeni uređaj koji proizvodi fotonsko i elektronsko zračenje koje koristimo u medicini za liječenje pacijenata s malignim oboljenjima. Koristi se za liječenje svih dijelova tijela korištenjem konvencionalnih tehnika kao što su 3D tehnika te naprednih tehnika kao što su IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy) koje imaju mogućnost bolje poštede okolnih zdravih tkiva uz istovremenu isporuku doze zračenja koja može kontrolirati rast tumora.

Opći savjeti uz radioterapiju

Izbjegavati nositi usku i krutu odjeću. Ne trljati kožu i ne češati. Na dijelu koji se zrači ne upotrebljavati nikakve šampone, gelove za tuširanje, sapune, dezodoranse, stickove, parfeme te druge kozmetičke preparate bez odobrenja onkologa ili radiološkog tehnologa. Kožu zračenog područja potrebno je prati čistom vodom, a koža mora biti čista i suha. Nikada ne pristupati terapiji ako je koža zračenog područja masna od kreme. Kreme uzimati po preporuci onkologa ili radiološkog tehnologa. Ne izlagati kožu suncu ili vrućoj vodi.

Opći savjeti kod zračenja glave i vrata

Upotrebljavati isključivo električni brijaći aparat za brijanje ukoliko se zrači područje vrata. Izbjegavati cigarete, alkohol, vruću, kiselu te jako začinjenu hranu. Treba konzumirati mekanu i miksanu hranu. Mogu pomoći i enteralni pripravci.

Najčešće su nuspojave kod zračenja glave i vrata alopecija, tj. ispadanje kose ako je vlasište u polju zračenja, a pad kose može biti i trajan jer je uzrokovan uništenjem korijena dlake.

Drugi su simptomi zračenja glave i vrata suhoća ili pretjerana pojava sline u ustima, pečenje u ustima ili po koži vrata, crvenilo u području vrata, pojava afti i gljivičnih naslaga u području usne šupljine i otežano te bolno gutanje.

Nuspojave se obično javljaju krajem drugog tjedna radioterapije. Ukoliko dođe do toga, usnu šupljinu ispirati čajem od kamilice ili kadulje te obavijestiti onkologa ili radiološkog tehnologa o tegobama.

Važno je znati da nuspojave terapije neće prestati dodavanjem pauza u terapiji i da će trajati i nakon dovršetka radioterapije.

Opći savjeti uz zračenje dojki i pluća

Oznake se iscrtavaju na dojci koja se zrači te se jedna oznaka crta na dojci koja se ne zrači zbog namještaja pacijenta, tj. točnog pozicioniranja laserom. Izbjegavati nositi grudnjake sa žicom ili čipkom jer dodatno mogu nadražiti i oštetiti kožu. Najčešća je nuspojava kod zračenja dojke crvenilo kože, ali uz pridržavanje smjernica dobivenih od stručnog osoblja mnogi bolesnici nemaju nikakvih tegoba.

Nuspojave zračenja tumora pluća često su upale jednjaka koje se manifestiraju teškim i bolnim gutanjem. Obično traju nekoliko tjedana i najčešće u potpunosti nestanu. Na terapiji tegobe se smanje i u većini slučajeva nisu razlog pauza u radioterapiji.

Ozbiljna nuspojava jest upala pluća koja se javlja kao posljedica radioterapije. Uobičajeno se javlja pred kraj terapije ili neposredno nakon dovršetka terapije. Češća je u onih bolesnika koji istovremeno primaju i kemoterapiju.

Simptomi su teško disanje, bol u prsištu, kašalj i ponekad povišena tjelesna temperatura. Pri pojavi takvih simptoma obavezno se treba javiti liječniku.

Zračenje zdjelice i abdomena

Pridržavati se propisane dijetalne prehrane te obilno piti tekućinu.

Nuspojave su rjeđe ukoliko se pridržava smjernica dobivenih od stručnog osoblja. Najčešće su nuspojave kod zračenja zdjelice i abdomena nagon na stolicu, učestale stolice, proljevi i smetnje pri mokrenju (učestalo mokrenje, peckanje pri mokrenju).

Kod zračenja zdjelice na terapiju doći punog mjehura (popiti pola litre vode ili čaja).

Prehrana tijekom radioterapije

Jesti češće te manje obroke.Pripaziti na kvalitetnu prehranu, unos raznovrsne hrane te dovoljno tekućine. Kontrolirati tjelesnu težinu i ne dopustiti da smršavite za vrijeme liječenja. Ako dođe do značajne promjene tjelesne težine ili problema s apetitom, obratiti se onkologu ili radiološkom tehnologu za savjet vezano uz prehranu.

Kod zračenja zdjelice i abdomena treba izbjegavati integralni kruh sa sjemenkama, masnu hranu, kupus, grah, razne mahunarke, sirovo voće i povrće, slatkiše te mlijeko, vrhnje, kavu, jake začine, gazirana i alkoholna pića. Treba jesti kuhano nemasno meso, ribu, kuhano povrće koje ne nadima, krumpir, tjesteninu, rižu, bijeli kruh, štapiće, svježi sir, a od voća banane i jabuke. U slučaju proljeva (3 do 4 proljeva na dan) najbolja je tekuća dijeta (nemasne juhe, čajevi) i dvopek, te je potrebno obavijestiti onkologa ili radiološkog tehnologa. Nakon završetka zračenja treba se pridržavati dijetalne ishrane još desetak dana, a potom postupno prijeći na normalnu prehranu.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike