fbpx
UdrugeNeurovita - udruga za oboljele od Parkinsonove bolesti u Splitu

Neurovita – udruga za oboljele od Parkinsonove bolesti u Splitu

Oboljeli od Parkinsove bolesti, ali i drugih neurodegenerativnih bolesti sa šireg splitskog područja odnedavno imaju Udrugu Neurovita. Veliki je to pomak za oboljele koji će kroz rad udruge moći učiti o kvalitetnom životu i svojim pravima s tim dijagnozama.
Upravo je želja za kvalitetnim životom s dijagnozom Parkinsona, otprije četiri godine, bila prekretnica u životu Ivke Klarić, predsjednice Neurovite.
– Uočila sam prve simptome prije pet godina kada sam išla na gimnastiku te nisam imala dobru koordinaciju ruku i nogu. Za neko vrijeme sam izgubila osjetilo okusa i mirisa, počeo mi se gubiti glas, a imala sam i poteškoće s pisanjem… – priča Ivka Klarić.
Nakon prvog šoka uslijedio je početak borbe za svaki novi dan jer, kako kaže ova sveučilišna profesorica i nekadašnja dekanica Kemijsko-tehnološkog fakulteta, za nju predaja nije bila opcija.
– Čitala sam puno o bolesti. Učila sam kako živjeti s dijagnozom. Ostala fizički aktivna i evo me danas nakon pet godina mogu pomagati i drugima. To mi je i bila okosnica osnivanja udruge jer smo mi oboljeli bili okupljeni tek u podružnicu Udruge Parkinson i mi. Sada imamo svoju udrugu sa sjedištem u Splitu. Za sada okupljamo 30 pacijenata. No s obzirom da smo tek na početku očekujemo još mnogo pacijenata i to ne samo oboljelih od Parkinsove nego i od drugih neurodegenerativnih bolesti, među kojima je najviše pacijenata s Alzheimerovom bolešću – kaže Klarić.
Nakon osnivanja udruge, na redu je konkretna pomoć članstvu. No da bi to mogli, nužan im je prostor u gradu.
– Za sada nemamo svoje prostorije. Na gimnastiku s terapeuticom Anom Lešinom gostujemo u SC Koteks u prostoru taekwondo kluba ‘Galeb’ i jako smo zahvalni Mladenu Tomiću. Na osnivačkoj skupštini smo gostovali kod naše Dine Linde Veronike iz Udruge za palijativnu skrb. Hvala im. Tako ne možemo raditi dugoročno i prostor u gradu nam je itekako potreban. Čuli smo da dvije godine nije bilo natječaja za dodjelu prostora udrugama. Nadam se da će se nešto dogoditi kako bi i mi dobili prostor na korist svim članovima  – poručuje.
U suživotu s dijagnozom, osim članova obitelji i prijatelja, mnogo im pomaže dr. Gordan Džamonja iz KBC-a Split.
Mnogo im to znači u svladavanju svakodnevnih teškoća. Odsad će i kroz udrugu Neurovita moći razmijeniti iskustva kako bi imali što kvalitetniji život. Oni to itekako zaslužuju.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike