fbpx
Zdravstvena pismenostRak mokraćnog mjehura - zaboravljeni rak visoke smrtnosti

Rak mokraćnog mjehura – zaboravljeni rak visoke smrtnosti

Rak mokraćnog mjehura – “zaboravljeni rak”. Takav opis prati ovu tešku bolest jer se uostalom o njoj ne govori. Nije česta tema iako je riječ o petom najučestalijem raku u Hrvatskoj. I bolesti od koje prosječno u ovoj zemlji umire oko 500 oboljelih. Kako potaknuti rano otkrivanje raka mokraćnog mjehura pa tako utjecati i na bolje ishode liječenja, bila je tema okruglog stola koji je organizirala kompanija Astellas uz podršku Koalicije udruge u zdravstvu (KUZ). Prilično podmuklo sijelo, naime, često se u početku može zamijeniti za neka akutna stanja poput upala i kakvih infekta.

Krv u mokraći

Bol bubrega, koja u startu nije bila nepodnošljiva, osjetila je kao prvi simptom i Dinka Pavelić, žena koja je hrabro podijelila svoje iskustvo bolesti s okupljenima na ovom događaju. Uz mladu životnu dob, koja se ne veže uz rak mokraćnog mjehura, nije imala ni glavni faktor rizika, pušenje. Podaci, naime, pokazuju kako se bolest u većine pojavljuje u starijoj životnoj dobi mada, prema podacima koje je iznio doc. dr. sc. Mario Šekerija, 30 posto oboljelih je mlađe od 65.

– Među najčešćim simptomima raka mokraćnih mjehura je pojava krvi u urinu, što se treba shvatiti vrlo ozbiljno i odmah reagirati jer je važno postaviti dijagnozu što prije. Ranije otkrivanje korelira s uspješnijim liječenjem. Čak 50 posto svih slučajeva ovog raka vezano je uz faktor rizika pušenja i to je preventabilni faktor ove bolesti na koji sigurno možemo utjecati. Treba podizati svijest o ovoj bolesti jer želimo poboljšati ishode liječenja ovog i ostalih uroloških karcinoma”, iznio je izv. prof. dr. sc. Igor Tomašković, dr. med., specijalist urolog i predsjednik Hrvatskog urološkog društva.

Tri oblika bolesti

Iako se češće pojavljuje kod muškaraca, bolest je smrtonosnija za žene. Uzrok je kasno otkrivanje bolesti i ovisi o kojem njezinu obliku se radi.

– Postoje tri ključna oblika raka mokraćnog mjehura. Većina se odnosi na površinski rak, on ima najbolju prognozi i njega tretiraju uglavnom urolozi. Na mišićno invazivni tumor otpada 15 do 20 posto pacijenata i oni zahtijevaju multidisciplinaran pristup, kombinirano kirurško i onkološko liječenje. A velik broj pacijenata razvije i metastatsku bolest što je posebno opasno. Treći oblik se odnosi na lokalno uznapredovali rak odnosno metastatski rak mokraćnog mjehura gdje su petogodišnje stope preživljenja nažalost niske. Kod lokalno uznapredovalog raka je to ispod 20 posto, a metastatskog ispod 10 posto. U Hrvatskoj imamo zaista velik izbor terapija. Dolaze nam i novi moderni lijekovi koji će poboljšati ishode bolesti, izjavila je prim. Marijana Jazvić, dr.med., specijalist onkologije i radioterapije.

Organizirana udruga pacijenata oboljelih od raka mokraćnog mjehura je potreba. Ali kako je riječ o starijim osobama koje su možda manje informatički pismene, u teškom su liječenju, jasno je da zasad udruga kod nas ne postoji.
– Moramo podizati svijest o raku mokraćnog mjehura u društvu. Nemamo udrugu pacijenata koja bi sustavno radila na poboljšanju statusa oboljelih. Javljaju nam se pacijenti i članovi njihovih obitelji koji traže pomoć, posebno oni izvan Zagreba koji se teško probijaju kroz sustav, izjavio je prof. Ivica Belina, voditelj ureda KUZ-a.

Ovaj, zaboravljeni rak, u Hrvatskoj je smrtonosniji od EU prosjeka.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike