Nada Rijeka – 25 godina podrške u udruzi žena operiranih dojki
predsjednica udruge, Miranda Zakarija, foto: privatna arhiva

Uz psihološku stručnu pomoć te metode fizikalne terapije, članice Nade svojim humanitarnim projektima ne pomažu samo oboljelim i novootkrivenim te liječenim ženama, nego i kupnjom opreme za riječki KBC iz kojeg imaju i volontersku potporu

Udruga  žena operiranih dojki Nada Rijeka, obilježit će ove godine 25. obljetnicu osnivanja. Premda je korona osujetila obim njihovih projekata i planova, članice ne posustaju, kaže nam predsjednica Miranda Zakarija. Oko 170 je članica koje se okupljaju, druže i rado pomažu, najrazličitijim oblicima. Uz Dan narcisa i Dan ružičaste vrpce već je tradicionalan listopadski koncert Pjevam s Nadom

Tradicija vrijednih projekata

“Ruke nade” dio je projekta kojim uz druženje članice svoje rukotvorine prodaju poboljšavajući djelomično svoj budžet, ali i poklanjajući drugima svoju pomoć i potporu. Udruga ima stalnu fizioterapeutkinju pa je moguće provoditi poslijeoperativne vježbe, fizikalnu rehabilitaciju, limfnu drenažu i bandažiranje. Stručni savjetnici također omogućuju psihološku potporu, savjetovanje, a može biti individualno i obiteljsko ili grupno. Od humanitarnih akcija najveći je dio prihoda usmjeren pomoći KBC-u Rijeka, kojemu su darovane fotelje za kemoterapiju, madraci, bolesnički kreveti, TV prijemnici čak i jedan ultrazvučni uređaj. Posebno su ponosne na projekte u kojima surađuju s gradovima i općinama kojima uz suradnju liječnika, ukazuju na značaj prevencije, a posebno na potrebu ultrazvučnih pregleda već od mlađe dobi. Odličnu suradnju imaju s Medicinskom školom u Rijeci jer im njihovi učenici pomažu u akcija pa im je ova udruga donirala i dvije lutke – edukativne modele.

Docentica Lovasić volontira

Jednom mjesečno u Udruzi Nada volontira onkologinja doc. dr. sc. Ingrid Lovasić što je ženama posebno dragocjeno jer se tu sve novooboljele članice u neformalnoj, toploj i suportivnoj atmosferi mogu obavijestiti o svemu onome što ih zanima, dobiti podršku stručnjakinje i iskusne onkologice te umiriti mnoge od svojih strahova koji ne prate samo početak bolesti. Ta su okupljanja posebno posjećena i dragocjena. 

“Žena ženi” projekt je u kojem, kako kaže, predsjednica Miranda Zakarija sudjeluje već 9 godina pa im posebno teško pada situacija s korona virusom. U tom projektu žene koje su preboljele rak dojke, obilaze u bolnici žene koje tek trebaju biti operirane ukazujući im na svoja dobra iskustva kroz sve faze bolesti, ohrabrujući ih, pružajući nadu i utjehu koja je koliko spasonosna toliko i iscjeljujuća. 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments