Merckov lijek protiv covida dostupan u Sloveniji
foto: Shutterstock

Iako nije službeno registriran u EU, Merckov eksperimentalni lijek protiv covida Lagevria počeo se propisivati i primijenjivati u Sloveniji.

Riječ je o  antivirusnom lijeku molnupiraviru u obliku tableta. Uzima se prvih pet dana nakon pojave prvih simptoma, a propisivat će se pacijentima s  rizikom razvijanja težeg oblika bolesti.
Molnupiravir zapravo sprečava daljnju replikaciju koronavirusa u organizmu. Uzimat će se kod kuće, uz pristanak pacijenta i potpis liječnika, jer službeno još nije registriran. Propisuje se samo odraslim osobama, a ne smiju ga uzimati trudnice i dojilje.

Slovenska vlada kupila je doze potrebne za oko pet tisuća ljudi, a cijena jedne kutije je oko 700 američkih dolara.  Liječenje uključuje četiri kapsule od 200 miligrama, dva puta na dan, pet dana za redom. Dosadašnji rezultati kliničkih testiranja pokazali su kako rizik od hospitalizacije ili smrti smanjuje za više od pola, a pomaže i kod cijepljenih i kod necijepljenih.  Molnupiravir je jedan od tri lijeka protiv covida koji bi uskoro trebali stići i u Hrvatsku.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments