Maleni Ivan ima hemofiliju, rizik je nositi ga na rukama. Pomozimo da njegova zgrada dobije dizalo

Datum:

Za dva mjeseca Ivan će napuniti 5 godina.  U svojih prvih godinu i pol dana smijao se, putovao, istraživao, upoznavao nove ljude, učio prve korake i prve riječi. No, u jednom se trenu Ivanov i život njegove cijele obitelji promijenio iz korijena.
Nakon što je počeo pokazivati simptome malo jače infekcije, kaže mama Jasmina, primljen je u bolnicu i nizom pretraga ustanovljeno je da Ivan boluje od rijetke bolesti – hemofilije. U početku se činilo da će se bolest moći držati pod kontrolom, no njegovo se stanje naglo pogoršalo te je podvrgnut nizu operacija zbog neprestanog krvarenja mozga.

Zagrljaj nakon duge dvije godine

Trajna krvarenja su mu nanijela oštećenja na mozgu te je Ivan zbog toga proveo četrnaest mjeseci u bolnici. Gotovo dvije godine majka ga nije mogla uzeti u zagrljaj, i zbog dugog boravka u bolnici i nakon toga jer bi mu držanjem mogla nanijeti ozljedu, budući da je osjetljiv na svaki jači pritisak. Nakon mnogih pogoršanja i poboljšanja, Ivan se vratio svojoj obitelji, no oštećenja na mozgu su bila prevelika kako bi nastavio život normalnijim tijekom. Ivan sada ima 4 godine i svaki dan radi sa stručnjacima, što izrazito povoljno djeluje na njegovo stanje, no još uvijek je vezan za krevet.

– A ne možete ni zamisliti, kaže majka Jasmina, kakav pozitivan utjecaj na njega ima boravak na svježem zraku – to je onaj djelić slobode koju je nekada imao, a koju će opet s vremenom imati, svi se tome nadamo. Nebrojeno smo puta kontaktirali vlasti s molbom za podiznu rampu u našoj zgradi koja bi Ivanu i našim starijim sugrađanima omogućio izlazak na puno jednostavniji način no dobili smo samo odbijenice.

Iz tog razloga su se odlučili obratiti dragim i dobrim ljudima, koji su voljni pomoći da Ivan ima što normalniji život.

Nositi ga s trećeg kata dolje i gore, nekad i više puta dnevno postaje sve teže, da ne spominjemo rizik kojem je izložen kad ga se nosi na rukama. Upravo zbog toga se obitelj Palada nada da će skupiti iznos koji bi pokrio troškove ugradnje električne rampe u njihovoj zgradi.

– Ne postoje riječi kojima bismo mogli izraziti zahvalnost za svaki iznos koji izdvojite, naglašava Jasmina Palada. Svaki novčić je jedan korak bliže normalnijem životu za Ivana, životu koji će, nadamo se, Ivan jednog dana voditi. Hvala vam za tople riječi, potporu i donacije, poručuju mama Jasmina, tata Ante i Ivanova sestra Luna.

Više o donaciji pogledajte na poveznici.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su...