fbpx
back to top
Živi zdravoMaca prah je popularan dodatak prehrani, ali oprezno s uzimanjem

Maca prah je popularan dodatak prehrani, ali oprezno s uzimanjem

Maca je peruanska biljka (Lepidium meyenii, Brassicaceae) koja je zadnjih desetljeća našla svoje mjesto kao dodatak prehrani. U povijesti se koristila kao hrana i prirodni lijek za respiratorne i reumatoidne bolesti. No, u zadnje vrijeme njena popularnost se povećala zbog mogućih pozitivnih učinaka na plodnost, libido, pamćenje i raspoloženje.

Maca prah ima veliki potencijal kao adaptogen (“normalizacija” rada organizma nakon određenog stresa i promjena). Osim toga, neke studije pokazale su učinke na libido među muškarcima i ženama te potencijalno pozitivne učinke na plodnost kod muškaraca. Između ostalog, maca prahu se pripisuju još brojni drugi učinci poput povećanja energije i izdržljivosti, utjecaja na raspoloženje, antioksidativno djelovanje.

Iako maca prah ne nosi velike rizike, zbog potencijalnog učinka na hormone osobe koje imaju probleme s hormonima štitnjače ili uzimaju lijekove koji moduliraju razinu hormona (poput terapije za rak dojke) ne bi smjele uzimati ovaj pripravak.

Usprkos svim pozitivnim pretpostavkama i popularnosti, učinak mace još nije posve razjašnjen. Te su potrebne dodatne veće studije kojima bi se dokazala njegova učinkovitost.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike