AktualnoLiječnici i znanstvenici pokreću proizvodnju lijeka za rak u RH

Liječnici i znanstvenici pokreću proizvodnju lijeka za rak u RH

Liječnici i znanstvenici okupljeni u Zakladu Zora započeli su prikupljanje donacija za pokretanje proizvodnje stanične imunoterapije u Hrvatskoj.
– Imamo dobre bazične istraživače koji se bave problemima raka i imunologije. Imamo dobre kliničke bolnice u kojima se ljudi liječe. Ono što dosad nismo imali je spoj između te dvije grane koji bi omogućio eksperimentalni pristup za one koji nemaju više mogućnosti standardne terapije – objašnjava projekt i cilj Zaklade, prof.dr.sc. Igor Aurer.
Kako će reći ovaj pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb spajanjem bazične i kliničke znanosti žele pomoći oboljelima od malignih bolesti. Najbliže realizaciji jest proizvodnja CAR T stanica. Lijeka za B velikostanični limfom kod odraslih i akutnu limfoblastičnu leukemiju kod mlađih od 20 godina.
– Zanimljivo je da su slični pripravci registrirani u EU i za neke druge slične bolesti. Međutim kod nas nisu dostupni i za to ovaj put nije kriv HZZO koji neće platiti nego su velike firme rekle kako smo premala zemlja – navodi prof. Aurer.
Hrvatska proizvodnja CAR T stanične imunoterapije najbliža je realizaciji za što ovi stručnjaci prikupljaju donacije. Prostor je osiguran u Klinici za traumatologiju u Zagrebu. Tamo se, naime, proizvodi „umjetna koža” za liječenje teških opekotina te su osigurani isti standardi i za ovu proizvodnju. Standardi u smislu sterilnosti i drugih nužnih stavki.
– Postoje još i neke dodatne metode liječenja koje bi se u budućnosti mogle također ovdje razvijati, najavljuje prof. Aurer.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike