AktualnoLabud u Bosutu uginuo od ptičje gripe, WHO podsjeća na nužnost cjepiva

Labud u Bosutu uginuo od ptičje gripe, WHO podsjeća na nužnost cjepiva

U prvom tjednu lanjskog prosinca 101 tisuća od  900 000 koka nesilica umrlo je na farmi peradi u Rusiji zbog čega je započela istraga te su uzorci detektirali ovaj virus. 

Prvi slučajevi ptičje gripe A(H5N8) potvrđeni su potom u sedam uzoraka zaposlenika te farme, dobi od 29 do 60 godina, na toj farmi. Nitko od zaposlenika kod kojih je virus potvrđen nije imao očite simptome kao ni članovi njihovih obitelji. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje rizik zaraze ljudi ovim virusom niskim no napominju kako razvoj cjepiva za ovu vrstu gripe ostaje esencijalni dio globalne strategije za spremnost na moguću pandemiju. Navode i da s obzirom na konstantan razvoj virusa gripe nastavljaju upozoravati na važnost globalnog nadzor kako bi se detektirale virusne, epidemiološke i kliničke promjene povezane s virusima gripe koji cirkuliraju svijetom.

 

Prošle godine ovaj virus je utvrđen u peradi ili divljih ptica u Bugarskoj, Češkoj, Egiptu, Njemačkoj, Mađarskoj, Iraku, Japanu, Kazahstanu, Nizozemskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Velikoj Britaniji. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike