fbpx
Zdravstvena pismenostDr. Gamulin o raku o kojem ne govorimo dovoljno, a sve je učestaliji

Dr. Gamulin o raku o kojem ne govorimo dovoljno, a sve je učestaliji

Rak mokraćnog sustava (mokraćni mjehur, mokraćovodi, mokraćna cijev) se sve češće pojavljuje. Najčešće se radi o raku u mokraćnom mjehuru koji je jedan od 10 najčešćih vrsta raka u svijetu, s gotovo 550 000 novih slučajeva godišnje.
Zajednički istraživački centar (engl. Joint Research Centre – JRC) Europske komisije objavio je procjene o opterećenju rakom u EU-27 za 2020. godinu. Procjene se temelje na podacima o incidenciji raka iz populacijskih registara za rak okupljenih u Europskoj mreži registara za rak te podacima o uzrocima smrti iz baze podataka Svjetske zdravstvene organizacije.

Doc. dr. sc. prim. Marija Gamulin, dr. med., Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinički bolnički centar Zagreb, Klinika za onkologiju, Referentni centar Ministarstva zdravstva za urološku onkologiju. Rak mokraćnog mjehura
Doc. dr. sc. prim. Marija Gamulin, dr. med., Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Klinički bolnički centar Zagreb, Klinika za onkologiju, Referentni centar Ministarstva zdravstva za urološku onkologiju

Prema navedenom, RH je na šestom mjestu po incidenciji raka mokraćnog mjehura. Slično je to kao i ostale zemlje EU. Ali smo na 7. mjestu po smrtnosti, što je lošije od europskog prosjeka. U 2020. godini u RH je ukupno dijagnosticirano 873 slučaja (638 muškaraca, 235 žena). Najčešće se pojavljuje u dobnoj skupini od 55-74 godine, s najvišom pojavnosti u dobi od 70-74 godine.

Najčešći simptomi

Od svih sijela raka u RH, rak mokraćnog mjehura čini 5 posto kod muškaraca i 2 posto kod žena. Najčešće se radi o fragilnim bolesnicima koji imaju lošije opće stanje i brojne druge bolesti. To su ograničenja radi kojih se često liječenjem ne mogu postići dobri rezultati preživljenja jer bolesnici ne mogu podnijeti terapiju koju bi im željeli dati. Stoga je važno rak mokraćnog sustava otkriti što ranije.
Rak mokraćnog mjehura se može pojaviti sa simptomima u oko 73 posto bolesnika. Njih 27 posto nema nikakve simptome. Simptomi koji mogu upućivati na rak mokraćnog mjehura su: krv u urinu, bolovi u trbuhu, bolovi u križima te nadraženost mokraćnog mjehura (češće mokrenje, urgencija, inkontinencija). Najčešći simptom je povremena krv u urinu (hematurija), koja je bezbolna, a prisutna je u više od 80 posto slučajeva i radi toga se bolesnici najčešće javljaju liječniku. Svaka hematurija ne znači rak.

30 posto otkrije se s metastazama

Rak mokraćnog mjehura mogu uzrokovati kemijski karcinogeni i pušenje, kronična iritacija, primjerice česte upale, a rjeđe se povezuje s nasljeđem. U oko 70 posto bolesnika se dijagnosticira površinski rak mokraćnog mjehura što predstavlja ranu fazu raka. Dok se preostalih 30 posto dijagnosticira s prodorom duboko u stijenku mokraćnog mjehura ili bolesnici imaju metastaze.
Urotelni rak je najčešća vrsta u mokraćnom sustavu i može se pojaviti istovremeno na više mjesta. Za dijagnozu je važna analiza krvi i urina (da se vidi postoje li tumorske stanice u urinu). Važno je učiniti cistoskopiju (pregled mokraćnog mjehura iznutra s instrumentom cistoskopom). Ako se cistoskopijom nađe tumor, potrebno ga je poslati na patohistološku analizu i učiniti osnovnu kontrolnu obradu da se utvrdi proširenost bolesti, a za što se mogu koristiti: CT urografija, magnetna rezonancija (MR) trbuha i zdjelice, CT prsnog koša, prema potrebi i scintigrafija kostiju. Svaki bolesnik mora se prikazati na multidisciplinarnom timu (MDT) u kojem specijalisti različitih specijalnosti raspravljaju svakog bolesnika i donose odluku o najboljem terapijskom stavu. Lokalna bolest (rak u mokraćnom mjehuru) se može liječiti nakon uvida u patohistološki nalaz kemoterapijom pa operacijom (neoadjuvantno liječenje) ili operacijom pa kemoterapijom (adjuvantno liječenje).
U pojedinim slučajevima se može primijeniti i radioterapija (liječenje zračenjem), te imunoterapija. Nakon lokalnog liječenja bolesnici mogu živjeti dugi niz godina. Ako se radi o metastatskoj fazi bolesti, petogodišnje preživljenje bolesnika manje je od 5 posto.

Mogućnosti liječenja

Metastatska bolest se može liječiti: kemoterapijom, imunoterapijom, operacijom, radioterapijom i novijim terapijskim opcijama (konjugati antitijela).
Noviji pristup u izboru liječenja je mogućnost genskog profiliranja kojim se može odrediti individualna terapija. Bolesnike treba liječiti iskusni MDT radi sve većeg broja zahtjevnih nuspojava kao posljedica novijih terapija. Iako smo članica EU, naši bolesnici ne dobivaju sve terapijske opcije koje mogu produljiti preživljenje i smanjiti rizik od povrata bolesti. Osnivanje udruge bolesnika liječenih od raka mokraćnog sustava bio bi pozitivan iskorak u savladavanju ove bolesti.

Ovaj tekst i ostale teme dostupan je u posebnom izdanju Zajedno protiv raka koji možete besplatno preuzeti ovdje.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike